Friday, March 22, 2013

Wanita Iran Sebelum Revolusi Islam Di Negaranya





Pemandangan seperti ini tentunya sekarang ini tidak dapat dilihat di negara Iran, regim pemerintahan Iran sebelumnya adalah merupakan negara yang lebih mendekati sekuler dan banyak rakyatnya yang mengamalkan pola hidup orang barat, pergaulan bebas dan jauh dari nilai-nilai agama. 


Namun pola hidup seperti itu bukanlah jati diri masyarakat Iran, terbukti setelah datangnya tokoh spiritual juga tokoh revolusi Ayatullah Khomeini dari pengasingan majoriti penduduk Iran mendukung gerakan revolusi di negaranya dan merubah negaranya menjadi negara Teokrasi yang sebelumnya berbentuk Monarki.

Perubahan tersebut ternyata membawa negara Iran kepada kemajuan baik kemajuan di bidang tekhnologi mahupun kemajuan di bidang agama. Tekhnologi di negara ini berkembang pesat dibandingkan negara-negara timur tengah lainnya, wanita Iran juga tidak lagi mendedahkan aurat dan berganti dengan pakaian Islam dengan jubah dan tudung. Berikut ini foto-foto wanita Iran sebelum terjadinya revolusi.




















sumber: http://realifact.blogspot.com



Entri-Entri Berkaitan.....

7 comments:

  1. Negara kitapun pernah mengalami gelombang yang sama satu ketika dahulu...

    ReplyDelete
  2. Dan sekarang Iran mempunyai ramai ahli2 agama konservative syiah. Memerangi ahli sunnah wal jamaah. berpegang kepada Ali dan memusuhi Abu Bakar, Omar dan Aisyah rdh. sekarang gelombang syiah memasuki negara Malaysia.

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah sekarang perempuan Iran dapat menutup auratnya

    ReplyDelete
  4. Bukan nak critic ye abang billy tp ini sudah dikira membuka aib seseorang. atau dalam hal ini, sebuah negara

    ReplyDelete
  5. orang parsi ni nampak macam caucasian dan latino pun ada

    ReplyDelete
  6. sorry to say la but klu tgk student2 n pelancong iran yg dtg ke m'sia pun mostly pakaian dorg 2 kali 5 lebih kurang macam zaman mak2 dorg jgk

    ReplyDelete
  7. Cm mlysia skg je, rlex rrr korang ni btl ske nk brubh ker,,8 sbnrny snok tgk n dgr org brubh je,,piihhhh

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails