Skip to main content

Wanita Iran Sebelum Revolusi Islam Di Negaranya

Pemandangan seperti ini tentunya sekarang ini tidak dapat dilihat di negara Iran, regim pemerintahan Iran sebelumnya adalah merupakan negara yang lebih mendekati sekuler dan banyak rakyatnya yang mengamalkan pola hidup orang barat, pergaulan bebas dan jauh dari nilai-nilai agama. 


Namun pola hidup seperti itu bukanlah jati diri masyarakat Iran, terbukti setelah datangnya tokoh spiritual juga tokoh revolusi Ayatullah Khomeini dari pengasingan majoriti penduduk Iran mendukung gerakan revolusi di negaranya dan merubah negaranya menjadi negara Teokrasi yang sebelumnya berbentuk Monarki.

Perubahan tersebut ternyata membawa negara Iran kepada kemajuan baik kemajuan di bidang tekhnologi mahupun kemajuan di bidang agama. Tekhnologi di negara ini berkembang pesat dibandingkan negara-negara timur tengah lainnya, wanita Iran juga tidak lagi mendedahkan aurat dan berganti dengan pakaian Islam dengan jubah dan tudung. Berikut ini foto-foto wanita Iran sebelum terjadinya revolusi.
sumber: http://realifact.blogspot.com


Comments

 1. Negara kitapun pernah mengalami gelombang yang sama satu ketika dahulu...

  ReplyDelete
 2. Dan sekarang Iran mempunyai ramai ahli2 agama konservative syiah. Memerangi ahli sunnah wal jamaah. berpegang kepada Ali dan memusuhi Abu Bakar, Omar dan Aisyah rdh. sekarang gelombang syiah memasuki negara Malaysia.

  ReplyDelete
 3. alhamdulillah sekarang perempuan Iran dapat menutup auratnya

  ReplyDelete
 4. Bukan nak critic ye abang billy tp ini sudah dikira membuka aib seseorang. atau dalam hal ini, sebuah negara

  ReplyDelete
 5. orang parsi ni nampak macam caucasian dan latino pun ada

  ReplyDelete
 6. sorry to say la but klu tgk student2 n pelancong iran yg dtg ke m'sia pun mostly pakaian dorg 2 kali 5 lebih kurang macam zaman mak2 dorg jgk

  ReplyDelete
 7. Cm mlysia skg je, rlex rrr korang ni btl ske nk brubh ker,,8 sbnrny snok tgk n dgr org brubh je,,piihhhh

  ReplyDelete
 8. syiah bertaqiyah...sembah pempimpin

  ReplyDelete
 9. tapi syangnya sekarang di irak banyak kaum syiah

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.