Skip to main content

Maeklong Market: Pasar Paling Berbahaya di Dunia

Dimanakah letaknya pasar paling berbahaya di dunia? Maeklong Market di Thailand adalah jawapannya. 


Pasar Maeklong ini terletak betul-betul di laluan kereta api yang dilewati oleh kereta api sekurang-kurangnya 8 kali sehari!

Pasar Maeklong berada di Samut Songkhram, sekitar 60 km sebelah barat Bangkok, Thailand. Setiap hari peniaga setempat menjaja buah-buahan seperti laici, durian, dan mangga, sayuran, berbagai makanan laut, berbagai macam rempah, sehinggalah ke makanan eksotik yang menarik pelancang seperti sate katak goreng.Siren akan dibunyikan bagi menandakan bahawa kereta api akan melalui kawasan itu. Kereta api berjalan sekitar 20 km/jam lalu beberapa peniaga menyelamatkan barang jualan agar tidak dilanggar kereta, namun nampaknya kereta api tersebut sempat melanggar beberapa bahan jualan yang tidak sempat diselamatkan.

Ketika kereta sudah melaluinya, semuanya kembali seperti sediakala seolah-olah seperti tiada kejadian yang berlaku dan semuanya itu berlangsung setiap hari, 8 kali sehari. 

Saksikan video di bawah ini, Thailand sememangnya menakjubkan!source: dailymail, http://www.amusingplanet.com


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.