Skip to main content

Maeklong Market: Pasar Paling Berbahaya di Dunia

Dimanakah letaknya pasar paling berbahaya di dunia? Maeklong Market di Thailand adalah jawapannya. 


Pasar Maeklong ini terletak betul-betul di laluan kereta api yang dilewati oleh kereta api sekurang-kurangnya 8 kali sehari!

Pasar Maeklong berada di Samut Songkhram, sekitar 60 km sebelah barat Bangkok, Thailand. Setiap hari peniaga setempat menjaja buah-buahan seperti laici, durian, dan mangga, sayuran, berbagai makanan laut, berbagai macam rempah, sehinggalah ke makanan eksotik yang menarik pelancang seperti sate katak goreng.Siren akan dibunyikan bagi menandakan bahawa kereta api akan melalui kawasan itu. Kereta api berjalan sekitar 20 km/jam lalu beberapa peniaga menyelamatkan barang jualan agar tidak dilanggar kereta, namun nampaknya kereta api tersebut sempat melanggar beberapa bahan jualan yang tidak sempat diselamatkan.

Ketika kereta sudah melaluinya, semuanya kembali seperti sediakala seolah-olah seperti tiada kejadian yang berlaku dan semuanya itu berlangsung setiap hari, 8 kali sehari. 

Saksikan video di bawah ini, Thailand sememangnya menakjubkan!source: dailymail, http://www.amusingplanet.com


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.