Tuesday, January 29, 2013

Pertamina Indonesia Akan Bina Menara Tertinggi Saingi Petronas Twin Tower





PT Pertamina, syarikat minyak kebangsaan Indonesia berencana akan membangunkan bangunan pencakar langit yang cukup tinggi di Jakarta, dijangka akan memberi saingan kepada Menara Berkembar Petronas di Malaysia. 


Menurut Direktor Utama Pertamina, Karen Agustiawan, menara tersebut akan menjadi representatif kepada visi Pertamina 2025 untuk menjadi 'World Class Energy Company' dan 'Asia Energy Champion'.

Menurut Vice President Comunication Pertamina, Ali Mundakir, pembangunan Pertamina Tower ini akan mengantikan ibu pejabat pusat syarikat itu yang terletak di JL Medan Merdeka Timur No 1 A.

"Pasalnya aset kantor pusat tersebut bukan lagi milik Pertamina, seluruh aset gedung tersebut sudah diserahkan kepada Negara, jadi Pertamina ingin membangun kantor sendiri, dan akan menggabungkan beberapa anak perusahaan yang saat ini kantornya hanya menyewa," ucap Ali kepada wartawan.

Dianggarkan kos pembangunan Pertamina Tower akan menelan belanja sebanyak US$ 850 juta (RM 2.55 billion).

Ia dikatakan akan dibina dengan mempunyai 100 tinggkat (our twin tower hanya 88 tingkat), yang akan turut memuatkan sebuah pusat sukan, exibition hall dan pelbagai kemudahan lain.






 sumber: http://finance.detik.com


Entri-Entri Berkaitan.....

19 comments:

  1. daripada buat bangunan nih, baik bantu rakyat indonesia yg miskin tuh...

    ReplyDelete
  2. anon jan 30,

    ko x nmpk disebalik pembinaan bgnn ni.ko nmpk luaran je.
    pembinaan bgnn ni boleh bantu rakyat indon dr segi pekerjaan. bgnn ni dh siap,sure akan tarik pelancongan kn.so rakyat bole berniaga utk sara hidup.taraf ekonomi dorg pn akan naik. x perlu la nk kongkong mind tu sgt.pk positif la.dari beli ferrari cm penceramah tu,baik bantu rakyat malaysia yg miskin.bole cmtu?:-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju dgn awak. Pikir ke arah positive. Bila dah bangunan tu siap nanti pasti akan membuka seribu macam peluang pekerjaan. Tak gitu....

      Delete
  3. Biasa la org nampak bende mahal.. terus kata baik tlg org susah... kita nak suap dieorg ke selama2nya or kita nak bg peluang keje kat dieorg yg mana dieorg leh naikkan taraf idup dioerg?

    ReplyDelete
  4. kalo cenggini...twin tower msia kena renovate tambah tingkat sket..atau tambah lagi satu bangunan, buat menara 'triplet tower' lak..

    ReplyDelete
  5. PETT lagi highest 'Twin'Towers,masih lagi highest sky bridge in Asia, biaq pi kat depa!!, sekali gempa bumi, masak lemak cili api!!!!!

    ReplyDelete
  6. fuyo! hebat lah! selamat maju jaya!

    ReplyDelete
  7. Kenapa bandingkan dengan Ptronas Twin Tower.. zaman sekarang perlu jadikan Burj Khalifa @ Royal Clok Makkah sebagai tanda aras.. 100 tingkat tu masih rendah kalau dibandingkan Burj Khalifa 163 tingkat.. Dunia sekarang sibuk buat bagunan tertinggi di dunia, Indonesia pulak sibuk bina bagunan yang tingginye beberapa inci dari PETRONAS Twin Tower, yang pernah pegang mahkota tallest building in the world" selama 6 tahun (1998 - 2004)... Apa kelassss....

    Terima kasih Tun Mahathir...

    ReplyDelete
  8. Heran saya, indonesia kalau bina bangunan mesti mau bandingkan dengan petronas twin tower. mcm x ada bangunan lain lagi di dunia ini. PTT itu siap tahun 1998. skrng tahun 2013. bandingkan shanghai tower yang di jangka siap tahun 2014.

    ReplyDelete
  9. ish , negara x sedar diri

    ReplyDelete
  10. konon nk tiru Malaysia lah tu blah la wei tk pyh nk brgn lebih2

    ReplyDelete
  11. cermin Negara sendiri dulu jgn nk memandai tiru/ saing Malaysia lwn la menara Dubai tu

    ReplyDelete
  12. cuba la saing dengan menara kat London tuh..msti x bleh buat..tulah,konon nk gah sgt..puiihh...

    ReplyDelete
  13. x yah nk berangan nk saing malaysia !!!! skit2 nk bandingkan dgn petronas twin tower cube lh bandingkan dengan menara dubai tu. konon nk bajet lah tu..

    ReplyDelete
  14. apa la korang ni, org nk buat menaratwin @triple pn, korg nak dengki..biar diorg la.. bkn gn duit korang pn..diorg pn nk jgk ada tower, xkisah la tinggi mn pn, xpyh nk bnding2kn plk..

    ReplyDelete
  15. mcm lorh Malaysia tu tak tiru twin tower tu pung tiru kt sape bangunan y kat putrajaya tu mostly tiru....klu tak pernah gi mana2 kuar dari bawah tempurung tuh jgn nak komen

    ReplyDelete
  16. biarla diaorang nak buat.. dulu kita pun tak mampu, tapi bila KLCC siap, Malaysia jadi semakin popular dan ekonomi pun bergerak dengan lebih baik.. semoga dengan adanya tower they ol tu, ekonomi mereka pun tambah baik.. uols kena ingat.. kita semua bersaudara.. orang indon saudara sesama Islam.. kita patut sokong.. lebih dari sokongan kita terhadap pasukan bola sepak euro, brazil and so on .. yang jelas2 bukanlah saudara kita.. tak gitew...

    ReplyDelete
  17. hmm dari dulu saya tidak bersetuju dengan pembinaan bangunan2 tinggi ini apa2 lagi negara yg majoritas nya Islam..kenapa perlu berlumba2 mendirikan bangunan tinggi ? syarikat minyak luar negara pon tiada spt itu..btw..kalau betul mahu berubah berusahalah dari bawah tak perlulah bina tower tinggi2 sebelum kejayaan...Ayuh!

    ReplyDelete
  18. belum lagi dibina...masih diawangan lagi bangunan tu..twin tower kite dh basi baru indon sibuk nk buat jugak..kesian..hahaha..jika dibandingkan dgn malaysia,indon dh ketinggalan 10-15 tahun..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails