Saturday, December 15, 2012

Awas Kaum Wanita: Pemakaian Gincu Tidak Elok Untuk IQ

Satu kajian terbaru yang melibatkan 22 jenama gincu mendapati bahawa 55 peratus mengandungi sejumlah kecil bahan plumbum.Underwriters Laboratories mendedahkan bahawa 12 produk sampel gincu diuji positif mengandungi bahan toksik dengan tahap tertinggi pada 3.22 bahagian per juta.

Mengulas mengenai penemuan Dr Sean Palfrey, pengarah perubatan untuk Program Pencegahan Keracunan Utama Boston, memberi amaran bahawa walaupun tahap rendah pendedahan kepada plumbum menimbulkan risiko kesihatan yang serius dan boleh menjejaskan kesihatan mental

Beliau memberitahu, "Apa yang kita tahu sekarang adalah bahawa walaupun tahap terendah plumbum boleh memudaratkan IQ anda, tingkah laku anda, keupayaan anda untuk belajar."

Ramai aktivis anti-plumbum juga menekankan keperluan untuk melindungi kanak-kanak dan wanita hamil.

Dr Halyna Breslawec, ketua saintis Majlis untuk Produk Penjagaan Peribadi, menambah, "Jika anda serius mengenai aspek kesihatan orang awam terhadap keracunan plumbum, anda tidak akan membenarkan penjualan gincu.

"Anda akan mencari di lokasi-lokasi di mana kanak-kanak hidup. Adakah mereka tinggal berhampiran tapak sisa berbahaya - mereka mengunyah serpihan cat yang mengandungi plumbum, "katanya.

Ketika ini tiada standard yang ditetapkan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah mengehadkan tahap dalam gincu dan ia terpulang kepada pengeluar untuk membuat keputusan mengenai ujian keselamatan yang dilakukan.

Plumbum bukanlah bahan utama dalam pembuatan gincu. Ia secara  tidak sengaja dimasukkan ke dalam gincu melalui tambahan banyak pe
warna berasaskan mineral yang mengandungi tahap kesan plumbum semulajadi yang ditemui di tanah, air dan udara.


sumber: dailymail Entri-Entri Berkaitan.....

2 comments:

 1. It's the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I'vе read this post and
  if Ι could Ӏ desire to ѕuggest you some
  interesting thingѕ or tіps. Maуbe yοu could write next artiсles referring to this aгticlе.
  I want to reaԁ even more things about it!

  Also vіsіt my web-sitе :: zmb
  Feel free to visit my webpage ;

  ReplyDelete
 2. Knpa tak senarai kan jenama gincu yg mengandungi racun tu?!

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails