Skip to main content

Awas Kaum Wanita: Pemakaian Gincu Tidak Elok Untuk IQ

Satu kajian terbaru yang melibatkan 22 jenama gincu mendapati bahawa 55 peratus mengandungi sejumlah kecil bahan plumbum.Underwriters Laboratories mendedahkan bahawa 12 produk sampel gincu diuji positif mengandungi bahan toksik dengan tahap tertinggi pada 3.22 bahagian per juta.

Mengulas mengenai penemuan Dr Sean Palfrey, pengarah perubatan untuk Program Pencegahan Keracunan Utama Boston, memberi amaran bahawa walaupun tahap rendah pendedahan kepada plumbum menimbulkan risiko kesihatan yang serius dan boleh menjejaskan kesihatan mental

Beliau memberitahu, "Apa yang kita tahu sekarang adalah bahawa walaupun tahap terendah plumbum boleh memudaratkan IQ anda, tingkah laku anda, keupayaan anda untuk belajar."

Ramai aktivis anti-plumbum juga menekankan keperluan untuk melindungi kanak-kanak dan wanita hamil.

Dr Halyna Breslawec, ketua saintis Majlis untuk Produk Penjagaan Peribadi, menambah, "Jika anda serius mengenai aspek kesihatan orang awam terhadap keracunan plumbum, anda tidak akan membenarkan penjualan gincu.

"Anda akan mencari di lokasi-lokasi di mana kanak-kanak hidup. Adakah mereka tinggal berhampiran tapak sisa berbahaya - mereka mengunyah serpihan cat yang mengandungi plumbum, "katanya.

Ketika ini tiada standard yang ditetapkan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah mengehadkan tahap dalam gincu dan ia terpulang kepada pengeluar untuk membuat keputusan mengenai ujian keselamatan yang dilakukan.

Plumbum bukanlah bahan utama dalam pembuatan gincu. Ia secara  tidak sengaja dimasukkan ke dalam gincu melalui tambahan banyak pe
warna berasaskan mineral yang mengandungi tahap kesan plumbum semulajadi yang ditemui di tanah, air dan udara.


sumber: dailymail 


Comments

 1. It's the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I'vе read this post and
  if Ι could Ӏ desire to ѕuggest you some
  interesting thingѕ or tіps. Maуbe yοu could write next artiсles referring to this aгticlе.
  I want to reaԁ even more things about it!

  Also vіsіt my web-sitе :: zmb
  Feel free to visit my webpage ;

  ReplyDelete
 2. Knpa tak senarai kan jenama gincu yg mengandungi racun tu?!

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.