Skip to main content

Berkenalan Dengan Kasta Pariah Dalam Tamadun Hindu


Perkataan Pariah adalah sesuatu yang sangat sensitif dalam masyarakat India di Malaysia. Buktinya satu ketika dulu hampir saja terjadi rusuhan/perbalahan akibat polemik isu novel Interlok yang dikatakan menghina masyarakat India Malaysia akibat penggunaan perkataan 'pariah' di dalam novel tersebut. Entri ini bukan bertujuan untuk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak, tetapi sekadar untuk mengenali apa itu 'pariah' dan mengapa ianya sangat sensitif kepada masyarakat India di Malaysia.Apa itu Pariah?

Paria atau Paraiyar ialah satu kumpulan sosial (kasta) di India kuno, yang tarafnya dianggap sama dengan binatang dan tidak diakui keadaan/kewujudannya. Paria mengalami diskriminasi dan penderitaan yang sangat teruk pada masa itu.

Pariah adalah suku kaum India kasta terbawah yang diamalkan di Selatan India , manakala di bahagian Utara dipanggil Shudra dan Harijan.

Kasta ini boleh ditemui terutamanya di negeri-negeri Tamil Nadu dan Kerala di India. Di Tamil Nadu sendiri, kasta ini terbahagi kepada 3 nama kasta berbeza iaitu Paraiyan, Samban dan Adi Dravida yang secara umumnya dikenali sebagai Paraiyar. 

Data pada 2001 mencatatkan sekitar 5.4 juta kaum kasta Pariah yang menghuni Tamil Nadu.Konsep Kasta Dalam Tamadun Hindu

Sistem kasta telah menentukan bahawa masyarakat beragama Hindu boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan peringkat. Pada umumnya, kelas tertinggi ialah para Brahmin atau Brahmana, manakala kelas terendah ialah kaum pariah atau dikenali sebagai "mereka yang tidak boleh disentuh" atau dalam bahasa Inggeris "untouchables".

Rajah di bawah menunjukkan kelas-kelas yang terdapat di dalam sistem ini.

Sistem Kasta
Kelas Warna Kulit Pekerjaan
Brahmin Putih Paderi dan Guru
Ksatriya Merah Pendekar dan Pemerintah
Vaisya Coklat Petani, Pedagang dan Pelukis
Sudra Hitam Buruh
Pariah Hitam Buruh Kasar/Hamba


Penindasan Terhadap Kasta Pariah

Kasta pariah dihina dengan pelbagai cara. Mereka tidak boleh bersosial bersama kasta tinggi dan tidak boleh disentuh oleh kasta atasan.

Konsep pariah diajar dalam kitab perundangan (agama) Hindu Manu Smiruthi. Antara lain ia mencadangkan mereka dari kasta rendah dikasi sekiranya berani berpasangan dengan wanita Hindu kasta tinggi.

Mereka juga tidak layak memegang pelbagai jawatan dalam sektor kerajaan. Sekiranya mereka dari kasta ini bekerja sebagai pengutip sampah/kuli, maka generasi seterusnya akn terus mewarisi pekerjaan ini tanpa ada peluang untuk mengubah nasib mereka.
Sejarah Masyarakat India Malaysia

Kebanyakan orang India kasta rendah ini terutamanya dari negeri Tamil Nadu dibawa oleh British ke Malaysia (tanah Melayu ketika itu) untuk bekerja sebagai coolie diladang-ladang getah, jalan keretapi, membuat jalanraya , tukang sapu dan lain-lain.

British mengamalkan kasta dalam membawa orang India masuk ke Malaya. Kasta tinggi dijadikan Pengurus, doktor, peguam dan sebagaiya. begitu juga padri atau mubaligh kristian, tentera dan polis juga adalah dari kasta tinggi.
Realiti Masa Kini

Pada masa ini hak asasi manusia mereka sudah diakui banyak negara termasuk India, maka daripada itu perbezaan warna kasta sudah beransur-ansur hilang.

Di Malaysia sendiri, bukan semua orang India yang dibawa masuk ketika itu berkasta rendah dan realiti pada hari ini, perbezaan antara kasta TIDAK langsung wujud.


Kini kebanyakan orang India di Malaysia hidup dalam keadaan senang. Mereka kini telah menjadikan generasi zaman mereka adalah yang terbaik dari generasi-generasi yang lepas kerana berjaya merubah taraf hidup.

Di Malaysia, Pariah hanyalah sejarah, namun masih meninggalkan kesan jika ada pihak yang masih cuba memprovokasikannya.


sumber: wikipedia, http://peraktoday.com,


Comments

 1. Love this entry! Ayah kepada mertua sy dtg dr kerala india..maknanye mmg pariah la...sekarang ni arwah dah meninggalkan anak2 yg bjaya dlm akademik..ade yg ceo, professor(mertua), guru, bekas pengarah di rtm, dan nurse..alhamdulillah..mmg ade diantara berjaya menaikkan taraf kehidupan mereka skang ni lbh2 lg di Malaysia ;)

  ReplyDelete
 2. Love this entry! Ayah kepada mertua sy dtg dr kerala india..maknanye mmg pariah la...sekarang ni arwah dah meninggalkan anak2 yg bjaya dlm akademik..ade yg ceo, professor(mertua), guru, bekas pengarah di rtm, dan nurse..alhamdulillah..mmg ade diantara berjaya menaikkan taraf kehidupan mereka skang ni lbh2 lg di Malaysia ;)

  ReplyDelete
 3. Untung le yg pindah ke malaysia ni dulu2 tu kan? dpt naikkan taraf hidup..

  tp zaman moden skrg ni masih diamalkan ke sistem kasta ni kt india?

  ReplyDelete
 4. tolong tunjukkan di mana dalam kitab agama hindu ada mengatakan tentang kasta pariah ni. Situasi ini tak ada kaitan dengan agama, ia lebih berkait dengan masalah ekonomi, politik dan sosial masyarakat india.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.