Skip to main content

Spek Mata Hitam Murah Berbahaya Untuk Kesihatan
Berhati-hatilah dalam menggunakan spek mata hitam yang harganya murah.

Satu kajian yang dilakukan di UK menemui bahawa pemakaian spek mata hitam yang harganya murah ternyata dapat menyebabkan pelbagai masalah mata seperti astigmatisme dan sakit kepala.

Hal ini disebabkan kerana kebanyakan spek mata hitam murah tersebut tidak menepati standard ujian laboratorium untuk sebuah spek mata penghalau cahaya matahari. Beberapa spek mata yang diujikaji ternyata memiliki kesan cahaya lentur dan dapat menyebabkan penglihatan terjejas atau sakit kepala kepada beberapa orang pemakai.

"Meskipun masalah ini tidak akan menyebabkan kerosakan penglihatan jangka panjang, namun akan tetap menimbulkan rasa tidak selamat, kerana  spek mata- spek mata tersebut tidak memenuhi standard untuk dipakai" jelas Joanna Pearl, lembaga kesihatan UK.

Pearl menyarankan bagi orang yang ingin membeli kacamata hitam penghalau cahaya matahari sebaiknya mereka meneliti pemenuhan standard daripada lembaga kesihatan negara masing-masing. Agar terhindar dari masalah penglihatan yang mengancam mata.

"Seperti jika di UK anda harus memeriksa tanda CE, yang wajib pada produk yang dipersetujui untuk dijual di Eropah, dengan kod 1836:2005 dari British Standard.

sumber: artikel-terunik.blogspot.com/Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.