Skip to main content

Pernah Tengok Kabel Dasar Laut Yang Menghubungkan Dunia?


Mudahnya hidup kita di dunia moden hari ini. Celik saja mata boleh terus update Facebook, layari  Youtube, tweet di Tweeter atau jika perlukan sebarang maklumat hanya perlu taip di Google. Tetapi tahukah anda disebalik semua ini apakah yang menjadi tulang belakangnya? Sila baca untuk anda lebih appreciate apa yang anda nikmati hari ini.


Gambar di bawah ini merupakan kabel komunikasi bawah laut (submarine communication cable). Dengan panjang diameter 69 milimeter (2,7) inch, kabel ini mampu membawa 99% data-data internasional (internet, telefon dan data peribadi) yang menghubungkan semua benua di dunia, kecuali Antartika.


Pada awalnya kabel komunikasi bawah laut digunakan untuk membawa lalu lintas telegraf. Generasi berikutnya, kabel bawah laut digunakan untuk membawa lalu lintas telefon. Kabel modern yang telah menggunakan teknologi fiber optik digunakan untuk membawa data-data digital seperti telefon, internet dan data peribadi.


Peta di atas merupakan peta kabel bawah laut di seluruh dunia. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang peta kabel bawah laut sila lihat di http://www.submarinecablemap.com/ sebuah website interaktif tentang informasi kabel bawah laut di seluruh dunia.Kapal di atas ini adalah CS Innovator Cable, sebuah kapal yang dirancang khusus untuk meletakkan kabel optik dan merupakan terbesar di dunia. Dibuat pada tahun 1995 oleh Kvaerner Masa, Finland. Kapal sepanjang 24 meter ini mampu membawa 8500 ton kabel fiber optik. Kapal ini memiliki 80 kabin, yang mampu bertahan di laut selama 42 hari.Kandungan kabel:
1. Polyethylene
2. “Mylar” tape
3. Stranded metal (steel) wires
4. Aluminum water barrier
5. Polycarbonate
6. Copper or aluminum tube
7. Petroleum jelly
8. Optical fiberPada tahun 2006, jaringan satelit hanya menyumbang 1 peratus dari trafik maklumat, manakala bakinya dilakukan oleh kabel bawah laut. Kabel bawah laut memiliki keandalan tinggi, memiliki kapasiti pengiriman data dalam terabit per detik, sementara satelit hanya mampu mengirimkan data dalam megabit sedetik.

 sumber: http://twistedsifter.com

Comments

  1. oo ini rupenyer bentuk die.. ade gambar yang dah siap pasang dekat laut tak?

    ReplyDelete
  2. owh, mcm nie rupanya... kalau ada gempa bumi mesti putus terus talian internet... hehehe

    ReplyDelete
  3. very Nice Blogging Tips are here. I like this post

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.