Skip to main content

Wow..Kemegahan Sungai Di Atas Sungai di Jerman





Dikenali dengan nama Magdeburg's Water Bridge, ia adalah saluran air navigasi terpanjang di dunia.


Info Ringkas:
  • Jambatan air Magdeburg adalah saluran air navigasi di Jerman yang menghubungkan terusan Elbe-Havel ke terusan Mittelland dan memungkinkan kapal untuk menyeberangi di atas Sungai Elbe setinggi 918 meter.
  • Terusan Elbe-Havel dan terusan Mittelland sebelumnya bertemu di Magdeburg tetapi di sisi bertentangan dari Elbe. Kapal dari terusan Elbe-Havel menuju terusan Mittelland sebelum ini harus berpusing sejauh 12 kilometer, turun dari terusan Mittelland melalui lift air raksasa Rothensee yang mengangkat kapal ke Sungai Elbe, kemudian berlayar melawan arus.
  • Sebelum memasuki terusan Elbe-Havel harus melalui Niegripp Lock. Kadar air surut di Sungai Elbe sering membuatkan kapal yang sarat muatan kargo tidak dapat melakukan penyeberangan ini, dan hal ini memakan waktu lebih lama untuk memunggah dan memasukkan semula kargo ke dalam kapal.
  • Pembangunan saluran air ini dimulai sejak tahun 1930 namun disebabkan Perang Dunia ke-2 dan pemisahan Jerman kepada dua bahagian, kerja pembinaan saluran ini tertunda sehinggalah tahun 1997. Saluran air itu akhirnya selesai dan dibuka untuk umum pada tahun 2003.

Lagi gambar-gambar menarik:






sumber: http://absoluterevo.wordpress.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Keindahan 'Sungai BIRU' atau 'Blue Lagoon' di Alor Setar, Kedah

Lebih dikenali sebagai Sungai 'Ayaq Biru' dikalangan penduduk setempat, ratusan pengunjung dari pelbagai kawasan datang silih berganti untuk menyaksikan keindahan panorama itu yang dikatakan pertama kali berlaku.

[Gambar] Kemunculan Gunung Berapi Anak Krakatau Yang Muncul Dari Laut Sejak 1929

Seperti ditulis dari Geo Magz, Majalah Geologi milik Kementerian Energi dan Sumber Daya Mineral (ESDM), Gunung Anak Krakatau lahir ke permukaan laut pada 15 Januari 1929.