Sunday, July 15, 2012

6 Sifat Durian Yang Wajar Dijadikan Pedoman







1. Pohon durian itu tinggi
Jangan takut untuk bermimpi setinggi pohon durian, penemuan terbesar manusia awalnya juga berawal dari sekadar mimpi, tetapi jangan hanya bermimpi atau berangan-angan sahaja, sebaliknya berusaha mencapainya itu yang lebih penting.


2. Kulit durian keras dan berduri
Maksudnya seseorang itu harus teguh pendiriannya, tidak seperti lalang, ditiup kekiri, ia kekiri, ditiup kekanan, ia kekanan. Percaya akan keputusan yang telah anda ambil, nescaya tidak akan ada yang akan meragui kapasiti anda sebagai pemimpin.


3. Isinya lembut
Meskipun dari luar kelihatannya ganas, tetapi dalamnya lembut, sedap dimakan, isinya luar biasa. Secara tak langsung, belum tentu mencerminkan sifat diri seseorang. Ibarat pepatah lama yang mengatakan, "Don't judge book by its cover."


4. Durian itu harganya mahal
Kita harus menjunjung harga diri kita, jangan sampai diremeh atau diperlekehkan orang lain, setiap manusia adalah berharga, kedudukannya sama di mata Tuhan, jangan pula merendahkan orang lain.


5. Durian itu bermusim
Dalam erti kata lain tidak setiap hari ada ia ada, maka durian itu unik. Kita menjadi manusia juga diciptakan unik, berbeza antara satu sama lain. Ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.


6. Durian tidak akan jatuh dari pohonnya sebelum matang
Setiap hal memerlukan waktu, jika kita belum berjaya, atau usaha kita belum membuahkan hasil, jangan berputus asa, mungkin masih ada kesalahan dalam prosesnya, yang pasti semua akan indah pada waktunya, bersabar sahaja, tetapi tetap berusaha, pasti jalan anda akan dibukakan Tuhan Yang Maha Kuasa.




Sepintas lalu tentang durian:
  • Durian adalah nama tumbuhan tropika yang berasal dari Asia Tenggara. Nama ini diambil dari ciri khas kulit buahnya yang keras dan berlekuk-lekuk tajam sehingga menyerupai duri. Sebutan popularnya adalah "raja dari segala buah" (King of Fruit), dan durian adalah buah yang kontroversi. Meskipun banyak yang menyukainya, terdapat juga sebahagian yang lain tidak menyukai aromanya.
  • Spesies durian yang banyak dapat ditemui di Pulau Kalimantan. Kawasan-kawasan sekitarnya juga memilki beberapa jenis durian, seperti Mindanao, Sumatera, dan Semenanjung Malaysia meskipun tidak semelimpah Kalimantan. Meskipun demikian, pengeksport utama durian adalah Thailand dan Malaysia, yang mampu menghasilkan baka durian bermutu tinggi dan sistem pertanian yang baik. Tempat lain yang turut ditanam durian dengan orientasi eksport adalah Mindanao di Filipina, Queensland di Australia, Kamboja, Laos, Vietnam, India, dan Sri Lanka.
  • Setiap 100 gram seulas durian mengandungi 67 gram air, 28.3 gram karbohidrat, 2.5 gram lemak, 2.5 gram protein, 1.4 gram serat; serta memiliki nilai tenaga sebesar 520 kJ. Durian juga mengandungi banyak vitamin seperti vitamin B1, vitamin B2, dan vitamin C; serta kalium, kalsium dan fosforus.
  • Kerana baunya yang kuat, beberapa perkhidmatan melarang pelanggannya membawa durian, misalnya di kabin kapal terbang, di kenderaan pengangkutan awam ataupun dibawa ke hotel. 
  • Bagi penggemar durian, agar tidak menimbulkan perkara yang tak menyenangkan terhadap mereka yang tidak menyukai bau durian, dipercayai terdapat petua mudah untuk menghilangkan bau durian di jari-jari tangan dan mulut. Jari tangan dibersihkan dengan meramas-ramas jari di dalam air di dalam pangsa durian dan air basuhan tersebut tidak dibuang, tetapi digunakan untuk berkumur.
  • Menurut banyak cerita yang berkembang di masyarakat (urban legend), durian dianggap sebagai makanan yang panas, dan sehabis makan durian biasanya tubuh akan berpeluh. Cara yang mudah digunakan untuk mengatasinya adalah dengan menuangkan air kosong pada bahagian kulit buah yang telah kosong, lalu diminum. Selain itu, musim durian biasanya terjadi bersamaan dengan musim manggis, iaitu buah yang dianggap mennyejukkan badan. Dengan demikian, kedua buah kemudian dimakan bersama-sama.
  • Secara ilmiah, apa yang dilakukan di atas tidak pernah dibuktikan dengan kajian terperinci. Kemungkinannya ialah kerana kandungan nutrisi durian yang padat, mereka yang makan durian sering makan terlalu banyak sehingga akhirnya mengalami kenaikan tekanan darah. Hal ini merupakan reaksi yang alamiah jika terlalu banyak memakan makanan apapun.



 sumber: http://www.exelroze.info


Entri-Entri Berkaitan.....

3 comments:

Related Posts with Thumbnails