Wednesday, June 20, 2012

Sebenarnya Apple iPhone Yang Pertama Dicipta Pada Tahun 1983

Mungkin ramai yang tak tahu, iPhone yang pertama sebenarnya terinspirasi pada tahun 1983. Lupakan teknologi skrin sentuh lama, iPhone ini adalah telefon bimbit rumah berwarna putih dengan skrin sesentuh yang terbina dalam (built-in) yang dikawal bersama stilus.
Telefon ini direka untuk Apple oleh Hartmut Esslinger, seorang pereka bentuk berpengaruh yang membantu menjadikan IIC komputer Apple ( komputer "mudah alih" Apple yang pertama ) dan  kemudiannya mengasaskan Frogdesign. iPhone 1983 pastinya sesuai dengan reka bentuk Esslinger yang lain untuk Apple. Ia juga meramalkan kemunculan gadjet touchscreens iPhone dan iPad.

Imej-imej iPhone 1983 telah beredar di laman-laman web tidak lama dulu, namun hanya akhir-akhir ini ia kembali mendapat perhatian dan minat orang ramai terhadap reka bentuk awal dan sejarah Apple. Kesemua dokumen berkenaan Apple ini tersimpan di sebuah arkib khas di Universiti Stanford.  


Arkib rahsia ini dikawal ketat tetapi Stanford mula memilih wartawan dan organisasi tertentu untuk mengakses arkib ini. Arkib ini telah didermakan pada tahun 1997 selepas Steve Jobs menyertai semula syarikat dan dokumen yang banyak perubahan reka bentuk dan kakitangan yang berlaku pada tahun 
1980-an.
 


sumber: mashable.com


Entri-Entri Berkaitan.....

1 comments:

Related Posts with Thumbnails