Skip to main content

Wanita Afghanistan dan Chadri Yang Menutupi Tubuh MerekaMungkin anda jarang mendengar istilah Chadri berbanding Burqa. Burqa adalah pemakaian tudung yang menutupi sebahagian muka, kecuali di kawasan mata yang dibiarkan terdedah. Manakala Chadri meliputi keseluruhan muka pemakai kecuali sebahagian kecil ruang mata, yang dilindungi oleh lapisan jaring khas.


Sebelum Taliban mengambil alih kuasa di Afghanistan, chadri jarang dipakai di bandar-bandar. Setelah taliban berkuasa, mereka menguatkuasakan wanita dikehendaki memakai chadri di khalayak ramai. Secara rasmi kini, ia tidak lagi dikehendaki di bawah rejim Afghanistan sekarang, tetapi panglima perang tempatan masih menguatkuasakan di selatan Afghanistan

Pemakaian Chadri dikalangan wanita Afghanistan adalah berubah-ubah dan diperhatikan secara beransur-ansur semakin berkurang di Kabul. Oleh kerana ketidakstabilan politik di kawasan-kawasan ini, wanita yang mungkin tidak cenderung memakai chadri itu perlu berbuat demikian sebagai suatu perkara penting untuk keselamatan diri.


sumber: wikipedia

Comments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.