Skip to main content

Wanita Afghanistan dan Chadri Yang Menutupi Tubuh MerekaMungkin anda jarang mendengar istilah Chadri berbanding Burqa. Burqa adalah pemakaian tudung yang menutupi sebahagian muka, kecuali di kawasan mata yang dibiarkan terdedah. Manakala Chadri meliputi keseluruhan muka pemakai kecuali sebahagian kecil ruang mata, yang dilindungi oleh lapisan jaring khas.


Sebelum Taliban mengambil alih kuasa di Afghanistan, chadri jarang dipakai di bandar-bandar. Setelah taliban berkuasa, mereka menguatkuasakan wanita dikehendaki memakai chadri di khalayak ramai. Secara rasmi kini, ia tidak lagi dikehendaki di bawah rejim Afghanistan sekarang, tetapi panglima perang tempatan masih menguatkuasakan di selatan Afghanistan

Pemakaian Chadri dikalangan wanita Afghanistan adalah berubah-ubah dan diperhatikan secara beransur-ansur semakin berkurang di Kabul. Oleh kerana ketidakstabilan politik di kawasan-kawasan ini, wanita yang mungkin tidak cenderung memakai chadri itu perlu berbuat demikian sebagai suatu perkara penting untuk keselamatan diri.


sumber: wikipedia

Comments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.