Monday, May 21, 2012

Wanita Afghanistan dan Chadri Yang Menutupi Tubuh MerekaMungkin anda jarang mendengar istilah Chadri berbanding Burqa. Burqa adalah pemakaian tudung yang menutupi sebahagian muka, kecuali di kawasan mata yang dibiarkan terdedah. Manakala Chadri meliputi keseluruhan muka pemakai kecuali sebahagian kecil ruang mata, yang dilindungi oleh lapisan jaring khas.


Sebelum Taliban mengambil alih kuasa di Afghanistan, chadri jarang dipakai di bandar-bandar. Setelah taliban berkuasa, mereka menguatkuasakan wanita dikehendaki memakai chadri di khalayak ramai. Secara rasmi kini, ia tidak lagi dikehendaki di bawah rejim Afghanistan sekarang, tetapi panglima perang tempatan masih menguatkuasakan di selatan Afghanistan

Pemakaian Chadri dikalangan wanita Afghanistan adalah berubah-ubah dan diperhatikan secara beransur-ansur semakin berkurang di Kabul. Oleh kerana ketidakstabilan politik di kawasan-kawasan ini, wanita yang mungkin tidak cenderung memakai chadri itu perlu berbuat demikian sebagai suatu perkara penting untuk keselamatan diri.


sumber: wikipedia


Entri-Entri Berkaitan.....

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails