Tuesday, May 15, 2012

Lebuh Raya Tembus Bangunan di Jepun


“Gate Tower Building”, sebuah bangunan 16 tingkat di Osaka, Jepun ini aadalah antara bangunan paling unik di dunia kerana terdapat sebatang jalan raya bertol yang menembusinya, tepat diantara tingkat 5 hingga 7. 


Jalan tol yang menembusinya merupakan jaringan jalan tol sepanjang 293.3 km. Jalan tol ini adalah sebahagian dari “Hanshin Expressway”, jaringan jalan tol yang menghubungkan Osaka, Kobe dan Kyoto. Uniknya lagi, penyelenggara jalan tol tersebut merupakan penyewa tetap pada tingkat ke 5 hingga 7 di gedung ini.

Pada tahun 1983, pembangunan bangunan baru di kawasan ini dihentikan oleh pihak berkuasa tempatan, setelah rancangan pembangunan jalan tol yang kebetulan melalui kawasan bangunan ini dimuktamadkan. Namun, pemilik gedung ini menolak untuk menyerah,dan tidak mahu memindahkan bangunan tersebut ke tempat lain. Setelah berunding dengan penyelenggara jalan tol selama 5 tahun, muncullah solusi ini.


Pemilik bangunan menggunakan tiang penyangga ganda untuk melindungi bangunan tersebut dari getaran, dan juga struktur melingkar di sekeliling bahagian yang digunakan untuk ditembusi jalan tol. Bangunan ini selesai dibangunkan pada tahun 1992.sumber: http://www.exelroze.info

Entri-Entri Berkaitan.....

3 comments:

 1. malaysia pon ada la
  lrt masuk dalam bangunan
  hahaha
  stesen kerinchi!!!!

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails