Skip to main content

Asal-Usul Hari Jururawat SeduniaMungkin ada yang tahu, tapi rasanya ramai yang tak tahu, hari ini 12 Mei adalah sambutan Hari Jururawat Sedunia. Buat akak-akak, abang2 nurse or cik-cik or makcik2 'misi' di luar sana, selamat menyambut Hari Jururawat sedunia. Hari ini Billy Info nak bawa anda menelusuri asal-usul sambutan ini, cekidout~


Sejarah Asal-Usul sambutan Hari Jururawat Sedunia:
  • Minggu Jururawat Antarabangsa (IND) disambut di seluruh dunia setiap 6-12 Mei, untuk menandakan sumbangan jururawat kepada masyarakat.
  • Alasan Hari Jururawat diadakan pada 12 Mei setiap tahun adalah kerana ini adalah tarikh lahir Florence Nightingale (gambar bawah), yang secara luas dianggap sebagai pengasas kejururawatan moden.. Beliau membuat banyak pembaharuan kepada kejururawatan dan penjagaan kesihatan dan secara drastik mengurangkan kadar kematian di kalangan tentera dalam Perang Crimean sebagai hasil kerja keras, dedikasi dan latihan jururawat yang lain.
 
  • Sejarah Hari Jururawat boleh dilihat kembali ketika 1953 apabila Dorothy Sutherland daripada Jabatan Kesihatan, Pendidikan dan Kebajikan Amerika Syarikat menghantar cadangan kepada Presiden Eisenhower untuk mengisytiharkan "Hari Jururawat" pada bulan Oktober tahun berikutnya.  
  • Pengisytiharan itu tidak pernah dibuat, tetapi pada tahun berikutnya Minggu Jururawat Kebangsaan dianjurkan dari Oktober 11 - 16, menandakan ulang tahun ke-100 misi untuk Crimea Florence Nightingale.
  • Hanya pada bulan Januari 1974, keputusan dibuat untuk meraikan hari jururawat pada 12 Mei kerana ia merupakan ulang tahun kelahiran Florence Nightingale.
  • Setiap tahun, ICN menyediakan dan mengedarkan Kit Hari Jururawat Antarabangsa. Kit tersebut mengandungi bahan-bahan maklumat pendidikan dan awam, untuk digunakan oleh jururawat di mana-mana.
source: http://en.wikipedia.org, http://community.sw.org, http://www.qaranc.co.uk


Comments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.