Skip to main content

Benua Sampah Terbesar di Dunia Di Tengah Lautan Pasifik


Pernahkah anda membuang sampah di laut?Apa jadinya jika sampah yang dibuang ke laut tiba-tiba terkumpul menjadi sebuah pulau? Jangan terkejut kerana perkara ini memang benar-benar berlaku!


Dikenali dengan istilah Plastic Continent, ia adalah sebuah kumpulan sampah yang terdiri dari 80% bahan plastik dengan dianggarkan sebanyak 3.5 juta tan sampah plastik yang membentuk sebuah pulau di tengah lautan pasifik di antara Hawai dan California. 


Pulau sampah yang terbentuk secara tak sengaja ini tersusun hampir melebihi ukuran negeri Texas di Amerika Syarikat. Ditemui pada tahun 1997 oleh Kapten Charles Moore, dikatakan terdapat 6 kali jumlah plastik daripada plankton yang hidup disana.

sumber: http://googrape.blogspot.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.