Skip to main content

5 Cara Mudah Mengatasi Bau Kaki


Rasanya ramai antara kita yang mengalami masalah kaki berbau bukan? Hal ini terutamanya terjadi ketika anda baru sahaja membuka kasut, dan aroma kurang enak akan mula tersebar. Hindari bau kaki dengan cara-cara sederhana di bawah ini:


1. Cuci kaki dengan sabun dan air suam dua kali sehari, lalu keringkan sehingga benar-benar kering.

2. Gunakan stokin dengan bahan nyaman dan sirkulasi yang baik agar kaki tidak lembab. Hindari penggunaan stokin yang menggunakan nilon.

3. Pakai selipar yang terbuka di bahagian depan ketika cuaca sedang panas. Ketika di rumah, cubalah bertelanjang kaki.

4. Periksa kemungkinan adanya jangkitan kuman di antara jari dan bahagian bawah kaki. Jika terlihat ada warna kemerahan atau kulit kering, gunakan produk perawatan untuk kaki atau terus berjumpai dengan doktor atau pakar kesihatan.

5. Jangan menggunakan kasut yang sama selama 2 hari berturut-turut. Sebaiknya gunakan kasut yang berbeza dalam 2 hari secara berturutan. Hal ini akan memberi waktu bagi kasut untuk kering dalam tempoh 24 jam.

sumber: http://haxims.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.