Friday, March 23, 2012

Sejadah Elektronik Dicipta


Dikenali dengan nama Sajjadah 1426, produk inovatif ini dikatakan dapat menyediakan platform yang bersih dan membangkitkan atmosfera iaitu suasana atau nilai-nilai corak yang lebih menjurus kepada keindahan atau kecantikan semasa sedang bersolat. Terdapat beberapa alternatif teknologi pada sejadah ini iaitu mini LEDs, fibre optics, EL wire embroidery dan EL panel. 
Canggih memang canggih, tapi bolehkah umat Islam menggunakan sejadah ini untuk bersolat? Apakah hukumnya? Wallahualam.

sumber: http://klik-aje.blogspot.com


Entri-Entri Berkaitan.....

4 comments:

  1. pendapat sy, umat Islam perlu pilih tempat yang bersih dan suci untuk menunaikan solat. sebab itu kita perlukan sejadah jenis kain adalah lebih baik. tapi kalau guna sejadah elektronik ni,umpamanya kita solat di atas lantai sahaja lah..boleh, asalkan lantai itu betul2 bersih drpd sebarang kekotoran..ini mungkin menimbulkan syak wasangka..wallahualam..

    ReplyDelete
  2. sy prnah dengar crita,nabi kita Muhammad SAW. prnah dhadiahkn sebuah sejadah yg cantik coraknya utk mgantikn sejadah baginda yg telah usang..tapi baginda menolak pberian tsebut krna bimbang kcantikn sejadah itu myebabkn trganggu kekhusyukkn baginda dlm solat..pd pendapat sy yg jahil ini, selagi tidak mganggu tumpuan dlm solat, maka gunaknlh. Ttpi jika ketika solat dlm hati asyik memuji kecantikan sejadah,bimbang tumpuan solat kita bkn lg pd Allah tp pd sejadah yg cantik itu,lebih baik jgn digunakan..wallahualam..

    ReplyDelete
  3. kalau sekarang mungkin belum penting karena hanya akan menimbulkan sifat ria dan sombong

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails