Skip to main content

Sejadah Elektronik Dicipta


Dikenali dengan nama Sajjadah 1426, produk inovatif ini dikatakan dapat menyediakan platform yang bersih dan membangkitkan atmosfera iaitu suasana atau nilai-nilai corak yang lebih menjurus kepada keindahan atau kecantikan semasa sedang bersolat. Terdapat beberapa alternatif teknologi pada sejadah ini iaitu mini LEDs, fibre optics, EL wire embroidery dan EL panel. 
Canggih memang canggih, tapi bolehkah umat Islam menggunakan sejadah ini untuk bersolat? Apakah hukumnya? Wallahualam.

sumber: http://klik-aje.blogspot.com

Comments

  1. pendapat sy, umat Islam perlu pilih tempat yang bersih dan suci untuk menunaikan solat. sebab itu kita perlukan sejadah jenis kain adalah lebih baik. tapi kalau guna sejadah elektronik ni,umpamanya kita solat di atas lantai sahaja lah..boleh, asalkan lantai itu betul2 bersih drpd sebarang kekotoran..ini mungkin menimbulkan syak wasangka..wallahualam..

    ReplyDelete
  2. sy prnah dengar crita,nabi kita Muhammad SAW. prnah dhadiahkn sebuah sejadah yg cantik coraknya utk mgantikn sejadah baginda yg telah usang..tapi baginda menolak pberian tsebut krna bimbang kcantikn sejadah itu myebabkn trganggu kekhusyukkn baginda dlm solat..pd pendapat sy yg jahil ini, selagi tidak mganggu tumpuan dlm solat, maka gunaknlh. Ttpi jika ketika solat dlm hati asyik memuji kecantikan sejadah,bimbang tumpuan solat kita bkn lg pd Allah tp pd sejadah yg cantik itu,lebih baik jgn digunakan..wallahualam..

    ReplyDelete
  3. kalau sekarang mungkin belum penting karena hanya akan menimbulkan sifat ria dan sombong

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.