Skip to main content

Pulau Mitsubishi di Nagasaki Jepun


 Sebut saja Mitsubishi, pasti ramai yang akan ingat dengan kereta-kereta keluarannya; antaranya Lancer, Triton, i-Miev dan pelbagai lagi. Tetapi tahukah anda, Mitsubishi ketika di awal penubuhannya merupakan sebuah syarikat perkapalan, dan antara perniagaan terasnya adalah tenaga/energy? Buktinya adalah dengan kewujudan sebuah pulau yang digelar sebagai 'Pulau Mitsubishi'.Info Ringkas:
 • Pulau ini adalah salah satu dari 505 pulau tidak berpenghuni di Nagasaki, Daerah Pentadbiran Jepun, sekitar 15 kilometer dari Nagasaki. Pulau ini juga dikenali dengan nama “Gunkan Jima” atau pulau kapal perang. 
 • Pada tahun 1890 syarikat Mitsubishi membeli pulau tersebut dan memulai projek untuk mendapatkan arang batu dari dasar laut di sekitar pulau tersebut.
 • Pada tahun 1916 mereka membangunkan pelabuhan besar yang pertama di pulau itu, sebuah blok apartemen dibangunkan untuk para pekerja dan juga berfungsi untuk melindungi mereka dari angin taufan.
 • Pada tahun 1959, populasi penduduk pulau tersebut meningkat mendadak. Kepadatan penduduk waktu itu mencapai 835 orang per hektar untuk keseluruhan pulau (1391 per hektar untuk daerah pusat pemukiman), sebuah populasi penduduk terpadat yang pernah terjadi di seluruh dunia.
 • Ketika minyak tanah menggantikan arangbatu pada tahun 1960, kebanyakan lombong arang batu mulai ditutup, tidak terkecuali di Gunkan Jima.
 • Pada tahun 1974 Mitsubishi secara rasmi mengumumkan penutupan lombong tersebut, dan akhirnya mengosongkan pulau tersebut. 
 • Pada tahun 2003 pulau ini diambil sebagai setting film “Battle Royal II” dan mengilhami sebuah game popular “Killer7”.

 Sekarang, pulau ini lebih dikenali sebagai 'Pulau Berhantu' !

sumber: wikipedia

Comments

 1. syg nyer pulau ditgglkan begitu je. diorang x nak recycle blk ke pulau ni?

  ReplyDelete
 2. btol....dh ler tanah skrg mahal...pulau nie leh plak main tinggal2....meh ler bg wa duduk..kik3...

  ReplyDelete
 3. sangat strategik untuk lokasi penggambaran filem aksi fantasi.

  ReplyDelete
 4. coba pulau itu di bangun kemali jadi kota hudip pasti bagus tuh

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.