Skip to main content

Hardisk Dengan Kapasiti 1 Yottabytes Dicipta






Hardisk dengan kapasiti 1 Yottabytes (1 Trillion GB) - kini sedang dibangunkan oleh syarikat NSA di sebuah ruangan seluas 92,903 m2 sebagai tempat penyimpanan hardisk dengan kos keseluruhan sekitar 2 billon dollar (RM 6 billion). 


Mengikut perancangan, tempat ini mampu menyimpan data sebesar 1 Yottabytes yang dijangkai akan siap pada tahun 2015. Pasti korang tertanya-tanya apa itu Yottabytes kan?? Berapa besar kah 1 Yottabytes? Jangan risau, di bawah ini ada beberapa data untuk korang fahami.

1000 Gigabytes (GB) = 1 Terabytes (TB)
1000 Terabytes (TB) = 1 Petabytes (PB)
1000 Petabytes (PB) = 1 exabytes
1000 Exabytes = 1 Zettabyte
1000 Zettabytes = 1 Yottabytes


So, bayangkanlah, dengan kapasiti sebesar ini, berapa banyak data yang boleh disimpan? Anda fikir sendiri.


Comments

  1. brapa mau kira hah?

    tapi boleh simpan maklumat selama 100 tahun ni

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Keindahan 'Sungai BIRU' atau 'Blue Lagoon' di Alor Setar, Kedah

Lebih dikenali sebagai Sungai 'Ayaq Biru' dikalangan penduduk setempat, ratusan pengunjung dari pelbagai kawasan datang silih berganti untuk menyaksikan keindahan panorama itu yang dikatakan pertama kali berlaku.

[Gambar] Kemunculan Gunung Berapi Anak Krakatau Yang Muncul Dari Laut Sejak 1929

Seperti ditulis dari Geo Magz, Majalah Geologi milik Kementerian Energi dan Sumber Daya Mineral (ESDM), Gunung Anak Krakatau lahir ke permukaan laut pada 15 Januari 1929.