Skip to main content

Bayi Belum Umur Satu Tahun Dah Tumbuh Payudara

Sejak bulan Ogos tahun lalu dikhabarkan sejumlah bayi di China mengalami pertumbuhan payudara. Sehingga kini, semakin banyak kes serupa terjadi di beberapa bahagian negara itu antaranya Wuhan, Guangdong, Shandong, Anhui, Jiangxi, dan Beijing.

Susu tepung yang dikatakan mengandungi hormon seks dikenalpasti sebagai penyebab pertumbuhan payudara pada bayi-bayi ini. Meskipun begitu, Menteri Kesihatan China menolak tanggapan itu. 

Baru-baru ini juga ditemukan pada sejumlah bayi enam bulan yang mengalami pubertas dan juga pada kanak-kanak berusia dua tahun. Diduga sejumlah hormon ini adalah gonadotropins dan testosterone.


Beberapa pakar kesihatan mengatakan, perkara ini adalah normal terjadi pada bayi dan keadaan ini akan kembali ketika bayi berusia dua tahun. Selain daripada pertumbuhan payudara, ia antara lain memberikan kesan satu di antara 5000-10000 bayi yang ditandai dengan tumbuhnya bulu di bawah ketiak dan bulu kemaluan serta pertumbuhan yang cepat.

Sebuah kajian yang dikeluarkan Universiti North Carolina pada tahun 2010 pernah membuktikan gadis keturuan Kauskasia di AS mengalami pertumbuhan yang cepat ketika usia mereka masih muda dimulai pada usia 7 hingga 10 tahun.

sumber: http://absoluterevo.wordpress.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.