Friday, February 24, 2012

Syarikat Jepun Akan Bina Lif ke Angkasa Lepas






Sebuah firma pembinaan Jepun mendakwa ia mampu melaksanakan rancangan luar biasa untuk meletakkan pelancong di angkasa lepas dalam tempoh 40 tahun dengan membina sebuah lif setinggi 96,000 kilometer (km) atau suku jarak Bumi ke bulan.


Firma Obayashi Corp mendakwa lif itu boleh dibina dengan menggunakan teknologi karbon nanotube yang lebih 20 kali ganda lebih kuat daripada besi.

Menurut firma berkenaan, lif itu dapat membawa sehingga 30 penumpang pada sesuatu masa dan bergerak pada kelajuan 200 kilometer sejam selama seminggu sebelum berhenti di sebuah stesen pada jarak 36,000km.

Ketua projek itu, Satomi Katsuyama berkata, pelancong akan tinggal di stesen berkenaan manakala kumpulan penyelidik dan pakar akan meneruskan perjalanan.


"Manusia sejak dahulu lagi kagum dengan menara tinggi. Kami akan membina lif ini dari angkasa lepas dan bukan Bumi," katanya.

Walaupun Katsuyama yakin pelan tersebut akan berjaya, beliau belum menetapkan anggaran kos, lokasi dan pembiaya bagi membina struktur berkenaan.
 

Firma itu membina bangunan tertinggi di Jepun, Tokyo Sky Tree, yang setinggi 634 meter.

Antara penglibatan syarikat itu dalam pembinaan bangunan ialah Dubai Metro di Emiriyah Arab Bersatu (UAE), Studio Universal Osaka, Jepun dan Stadium Australia yang digunakan untuk Sukan Olimpik Sydney.



sumber: kosmo

Entri-Entri Berkaitan.....

3 comments:

  1. Scary betul tengok idea ni...
    Siap ada pintu ke Marikh and Musytari...dah macam exit highway plak..haha
    But nothing is imposibble!~

    Tunggu aku dah tua ler baru lif ni siap (if betul2 jadi la kan)

    ReplyDelete
  2. emm takkan bolehnyer! tu lah manusia terlebih pandai sangat..tiada siapa boleh tandingi kuasa Allah S.W.T

    ReplyDelete
  3. jepun memang negara paling pesat technologi

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails