Tuesday, February 21, 2012

(GAMBAR) Melawat Gudang Emas Bank of England Bernilai RM 750 Billion !!Inilah gudang simpanan emas bank of England yang dikatakan mempunyai jumlah simpanan jongkong emas bernilai RM 750 billion! MasyaAllah. Kalau boleh dapat seketul pun jadilah...


Info tambahan:
  • Terdapat berpuluh ribu jongkong emas yang disimpan di sini dengan setiap satunya bersaiz 28lb dan berketulenan 24 karat. Jumlah jonkong emas itu dikatakan seberat 4,600 tan.
  • Gudang ini dibina di bawah tanah dengan ketebalan dinding gudang sehingga beberapa meter di bawah jalan raya yang sibuk di London. Ia dikatakan berada di lokasi Old Lady of Threadneedle, di mana ibu pejabat Bank of England's City of London berada. 
  • Untuk fakta, apa yang anda saksikan dalam gambar-gambar di bawah ini hanyalah satu per dua puluh dari keluasan sebenar gudang emas ini. Keluasannya adalah lebih besar dari keluasan bangunan tertinggi di London, Tower 42.
  • Bayangkan saja, untuk membuka pintu masuk ke gudang ini, anda memerlukan sebatang kunci yang bersaiz 3 kaki panjang. Itu belum lagi termasuk pelbagai tahap sekuriti canggih yang ada di situ.
 
source: dailymail.co.uk

Entri-Entri Berkaitan.....

2 comments:

  1. billion tu... ish.. kalau la Italian Job tu betul, dah lama kena rompak nih

    ReplyDelete
  2. sume tu harta masa zaman penjajahan je...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails