Skip to main content

Tradisi Padlock Tanda Cinta di Korea Selatan


Berjalan-jalan ke Seoul, Korea Selatan, rasanya tidak lengkap jika anda tidak mengunjungi salah satu ikonnya iaitu Seoul Tower. Selain dapat melihat seluruh Bandaraya Seoul, anda juga pasti akan menemui ribuan padlock (mangga) yang kononnya merupakan lambang cinta untuk pasangan kekasih.


Seoul memang dikenali sebagai salah satu kota terpadat di dunia. Seoul Tower adalah menara komunikasi yang didirikan di atas Gunung Namsan di pusat bandaraya Seoul. Menara ini juga disebut dengan nama Namsan Tower.

Di sini anda akan mendapati terdapat ribuan mangga berkunci (padlock) dengan pelbagai jenis tulisan. Jenis padlocknya pula bermacam-macam. Ada yang besar, kecil dengan berbagai tulisan yang berisi tentang harapan dan cita-cita. Ada juga yang memasang menggunakan rantai basikal. 
Tradisi memasang padlock di Seoul Tower ini mula popular sejak 1990-an. Banyak pasangan kekasih yang menuliskan nama dan harapan mereka pada padlock, setelah itu dikunci, dan  kuncinya dilempar jauh dari atas menara. Ertinya, nama yang tertera di padlock itu kini sudah terkunci selamanya. Tradisi ini dinamakan love lock atau kunci cinta. 


Lagi gambar-gambar menarik:
sumber: http://arenaphoto.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.