Tuesday, January 24, 2012

Mazhab Kristian Yang 'mirip' Islam di Indonesia


Sebuah mazhab dalam agama Kristian, cara peribadatannya hampir sama dengan Islam. Berikut adalah situasi dan gambarannya.


Waktu Maghrib telah tiba. Belasan orang di Hotel Sahid Surabaya itu bergegas solat. Semuanya berkopiah dan dipimpin seorang imam. Jangan keliru, mereka bukan kaum Muslimin yang sedang menunaikan kewajiban solat Mahgrib. Mereka adalah jamaah Kristian Ortodok. Kristian Ortodok, sebuah mazhab dalam agama Kristian.

Kemungkinan orang awam akan terkeliru sebab aliran ini memang sangat mirip Islam. Bukan saja asalnya serumpun, tapi juga ritual dan tatacara peribadatannya hampir sama. Tengoklah cara mereka solat.


Selain berkopiah dan dipimpin seorang imam. Ketika berjamaah, mereka juga memakai bahasa Arab. Rukun solatnya pun hampir sama. Ada ruku' dan sujud. Bezanya, bila kaum Muslimin diwajibkan solat 5 kali sehari, penganut Kristian ortodok lebih banyak lagi, 7 kali sehari setiap 3 jam; masing-masing dua rakaat. Mereka menyebutnya: sa'atul awwal (fajar/shubuh), sa'atuts tsalis (dhuha), sa'atus sadis (dhuhur), sa'atut tis'ah (ashar), sa'atul ghurub (maghrib), sa'atun naum (Isya'), dan sa'atul layl (tengah malam).

Hal yang sama juga pada amalan puasa. Puasa wajib bagi orang Islam dilakukan selama sebulan dalam setahun, dikenal dengan shaumu ramadhan. Sedang pada Kristian ortodok disebut shaumil kabir (puasa 40hari berturut-turut) yang dilakukan sekitar bulan April.

Jika dalam Islam ada puasa sunat Isnin - Kamis, pada kristian ortodok dilakukan pada Rabu dan Juma'at, dalam rangka mengenang kesengsaraan Jesus Kristus. Selain solat dan puasa, jamaah Kristian ortodok juga membayar zakat. Zakat, dalam ajaran Kristian ortodok, adalah satu per sepuluh dari pendapatan.


sumber: http://tajdidislam.blogspot.com, gayapenoroka.blogspot

Entri-Entri Berkaitan.....

6 comments:

 1. alangkah bagusnya kalau mereka di bawah ajaran Islam..semoga mereka mendapat hidayah.

  ReplyDelete
 2. erkk..penah mnginap di Hotel Surabaya 3 hari..

  ReplyDelete
 3. baru tahu saya kalau di Indonesia ada agama seperti itu,,
  pengetahuan baru,,lain kali mampir lagi ke Indo

  ReplyDelete
 4. yang pasti diredhai hanya satu iaitu ISLAM

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails