Sunday, January 22, 2012

Kamal Ashnawi, Manusia Terkaya di Dunia Dari Malaysia Miliki Kekayaan RM 20 Trillion?






Walaupun tidak tersenarai sebagai orang terkaya di dunia, anak kelahiran Perak, Kamal Ashnawi (KA) mendakwa beliau kini mempunyai wang simpanan melebihi 5 trilion Euro (RM20 trilion).


Dakwaan kekayaannya itu ditunjukkan dengan mengemukakan kepada pemberita salinan penyata bank HSBC di London yang seharusnya membolehkan beliau menjadi individu pertama di dunia bergelar ‘trillionaire’.

Kamal adalah Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Sierra Petroleum (M) Sdn. Bhd. yang pernah mencadangkan projek kilang penapis minyak mentah di Kedah pada 2005.

Menurut majalah Forbes, Carlos Slim dari Mexico merupakan manusia terkaya di dunia tahun lepas dengan anggaran kekayaannya mencecah RM224.7 bilion dan Pengasas Microsoft, Bill Gates menduduki tempat kedua dengan kekayaan berjumlah RM170 bilion.

“Saya terpanggil untuk tampil bagi menolak segala tuduhan buruk yang dilemparkan sebelum ini ekoran cadangan projek pada 2005 yang tidak berjaya dilaksanakan kerana dihalang oleh pihak-pihak tertentu.

“Ini adalah tawaran terakhir saya bagi membantu orang Melayu dan syarikat-syarikat dengan melaburkan dana dalam tiga projek cadangan di Perlis, Johor dan Kelantan dalam masa yang terdekat,” katanya pada sidang akhbar di sebuah hotel di sini semalam.

Katanya, tiga projek yang bernilai trilion ringgit tersebut ialah projek pelancongan komersial di Kuala Perlis, taman tema berkonsepkan Pirates of The Carribean di Danga Bay, Johor Baharu, dan projek penempatan komersial di Kelantan.

Kamal berkata, segala urusan berkaitan tiga projek tersebut akan diserahkan kepada SAS Group iaitu sekumpulan pelajar alumni Sekolah Alam Shah yang merupakan bekas sekolah beliau sendiri.

Sejak projek penapisan kilang minyak di Kedah itu tergendala, katanya, dia lebih banyak menghabiskan masa di luar negara bagi menguruskan perniagaan.

Menurutnya, beliau akan bermastautin di Hong Kong mulai Mac ini bersama keluarganya sebelum ke Indonesia beberapa tahun kemudian.

Kamal memberitahu, kekayaan yang diperoleh berasal daripada warisan diraja menerusi akaun bagi Combined International Collateral of the Global Debt Facility yang dibuat keluarga diraja dunia pada 1875.

Dakwanya, beliau juga adalah keturunan diraja dari Jawa, Indonesia dengan namanya Raden Mas Prabhu Gusti Agung Ki Asmoro Wijoyo dan dijangka ditabal menjadi Maharaja Indonesia dalam beberapa tahun lagi.

sumber: utusan malaysia

Entri-Entri Berkaitan.....

10 comments:

  1. kelakar siot keturunan diraja jawa bakal ditabal Maharaja Indonesia tak lama lg..kah3 !! dia ni betul ke sewel weh? hahahaha

    ReplyDelete
  2. Not much info about that guy... 20 Trillion...lick my ass...

    ReplyDelete
  3. ini lah kenyataan,,, yang bangkit pd 2012... Tahniah,,,

    ReplyDelete
  4. Tahniah...lepas ni bersedialah untuk di culik..ramai penculik2 dah susun strategi ngehh..ngehh..ngehh
    Sewel kot mamat ni...

    ReplyDelete
  5. Org kaya pun xnk tunjuk duit dorang...ni apa punya org bgtau harta kat org ramai...xtauk kena culik nie...or cari publicty hahaha

    ReplyDelete
  6. Org kaya pun xnk tunjuk duit dorang...ni apa punya org bgtau harta kat org ramai...xtauk kena culik nie...or cari publicty hahaha

    ReplyDelete
  7. banyak unag yang dia punya,nyampe ngalahin bill gates :D

    ReplyDelete
  8. nmpak bebenor menipu bdk nie.. byk tgk DVD nie..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails