Friday, October 21, 2011

(GAMBAR & VIDEO) - Muammar Gaddafi Terbunuh, Mayatnya Diseret dan Dikasari


Berikut imej-imej menunjukkan bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi yang terbunuh dalam satu pertempuran pada awal hari ini.

 
 
 

 

Bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi terbunuh dalam serangan tentera kerajaan sementara Libya dibantu oleh tentera udara Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) berhampiran bandar Sirte, awal hari ini.

Gaddafi, 69, terbunuh setelah mengalami cedera parah dalam serangan awal subuh itu. Turut terbunuh dalam serangan itu ialah Mutassim, anak kelima Gaddafi.

Kematiannya menamatkan pemburuannya selama dua bulan sejak beliau melarikan diri setelah kejatuhan Tripoli ke tangan tentera pemberontak pada Ogos lalu.

Pegawai Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC), Abdel Majid Mlegata, sebelum itu melaporkan Gaddafi berjaya ditangkap ketika cuba melarikan diri secara berkonvoi dalam satu serangan itu.

Bekas pemimpin itu mengalami cedera parah di kedua-dua belah kakinya.


Pengumuman rasmi kematian Gaddafi


Lokasi dipercayai tempat persembunyian Gaddafi


Warga Libya meraikan kematian Gaddafi 
 Mayat Gaddafi Diheret dan Dikasari

Rakaman televisyen menunjukkan mayat bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi yang berlumuran darah diheret dan dikasari pasukan tentera anti Gaddafi.

Dalam rakaman yang disiarkan Al Arabiya, muka Gaddafi berlumuran darah dan tentera anti-kerajaan mengheret mayat bekas pemimpin itu di atas tanah manakala terdapat kesan luka di kepalanya.


sumber: al-jazeera, utusan malaysiah, fairusmamat.blogspot.com, mstar

Entri-Entri Berkaitan.....

5 comments:

 1. semoga ianya mendatangkan kebaikan untuk semua umat Islam..

  ReplyDelete

 2. arrayah.info
  - Tewasnya Gaddafi, Umat Perlukan Perubahan Sistem bukan Penggantian Diktator

  ReplyDelete
 3. macam2...barat tgh tunggu tuk menjajah,,,

  ReplyDelete
 4. Bila umat islam suka melihat saudara seislam nya mati dlm keadaan hina, maka telah berjaya lh yahudi dlm propaganda nya.

  ReplyDelete
 5. Antara jasa gaddafi. http://hilbertmontell-anakmerdeka.blogspot.com/2011/10/jasa-besar-gaddafi-kepada-rakyat-libya.html?m=1
  Tp cara kehidupan keluarga nya tidak perlu d contohi.

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails