Skip to main content

(VIDEO) Orang Utan Ketagih Merokok





Video di bawah ini dirakamkan di sebuah taman orang utan di Indonesia di mana hampir kesemua orang utan  di situ merokok disebabkan pemberian pengunjung dan tanpa adanya larangan dari penjaga haiwan.
 

"Orang utan merokok kerana bebasnya interaksi antara pengunjung dan orangutan, disamping penjaga pula tidak melarangnya. Akibatnya pengunjung bebas melempar rokok, makanan atau minuman," kata Hardi, direktor Pusat Perlindungan Orang Utan, Centre for Orangutan Protection (COP).

Hardi mengatakan disebabkan DNA orang utan dan manusia sama sekitar 97%, maka kesan rokok bagi kesihatan orang utan juga besar.

Comments

  1. sungguh di sayangkan sekali petugas di sana harusnya lebih tegas

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.