Skip to main content

Supertrees - Pokok Tiruan Raksasa di Singapura


Demi untuk menghijaukan bandaraya Singapura, kerajaan negara itu membina sejumlah pokok tiruan bersaiz raksasa yang dinamakan ‘Supertrees’. 


Struktur terdiri daripada besi dan konkrit setinggi 25-50 meter itu kemudiannya akan ditanami dengan pelbagai tumbuhan menjalar, seperti orkid dan paku-pakis yang menghasilkan efek seolah-olah ia adalah sebuah pokok sebenar. 


Apa yang lebih menarik lagi, pembinaannya adalah mesra alam dan menggunakan teknologi terkini. Setiap struktur pokok dilengkapi dengan panel suria yang mampu menghasilkan tenaga elektrik. Ia juga mampu mengumpulkan air hujan yang akan disalurkan kepada orang awam. Struktur pokok yang tertinggi pula (50 meter) akan mempunyai sebuah bar dan pelantar pemerhatian untuk para pelancong menikmati pemandangan indah Bandaraya Singapura.


Lagi gambar-gambar menarik:

 
 
 
 
 
 

source: http://www.grant-associates.uk.com

Comments

 1. kesian singapore takde pokok, sampai terpaksa buat pokok sendiri..hehe

  ReplyDelete
 2. apasalahnye klu tanam asli terus..jimat kos...

  ReplyDelete
 3. mm..smpai kena wat camtu sekali...
  bersyukur dngn Malaysia y kaya dengan tumbuhan hijau...

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Gaji CEO-CEO Dan Orang Pangkat Besar di Malaysia

PEMIMPIN TERTINGGI


Berdasarkan laporan tahun yang dikeluarkan lewat tahun 2009, berikut nilai gaji pemimpin-pemimpin tertinggi Malaysia:

    Gaji Perdana Menteri – RM 22,826.65 sebulan    Gaji Timbalan Perdana Menteri – RM 18,168.15 sebulan    Gaji Menteri-Menteri Kabinet – RM 14,907.20 sebulan.    Gaji Timbalan Menteri-Menteri – RM 10,847.65 sebulan