Skip to main content

Otak Manusia Sudah Tepu, Kini Tiada Lagi Manusia Lebih Bijak

Sekumpulan penyelidik berpendapat ‘kuasa otak’ manusia sudah mencapai kemuncaknya dan secara fizikal tidak mungkin mereka boleh menjadi lebih bijak lagi.


Penyelidik Universiti Cambridge berhujah, sekiranya ingin menjadi lebih bijak, otak manusia perlukan sejumlah besar kuasa dan oksigen tambahan yang tidak mungkin dapat dimiliki.

Manusia mencipta penisilin, kapal angkasa lepas, komputer malah jantung palsu dan banyak lagi. Oleh itu, mereka berkata, menghasilkan sesuatu yang lebih baik selepas ini tidak mungkin.

Penyelidik dari universiti terbabit turut menganalisis terhadap struktur otak dan mengenal pasti jumlah tenaga yang digunakan dalam sel terbabit.

Simon Laughlin, profesor saraf berkata: “Kami menjalankan ujian bahawa otak perlu menggunakan tenaga untuk berfungsi dan ini memerlukan sesuatu yang lebih besar menyebabkan prestasi manusia terbatas.“Banyak tenaga diperlukan untuk mempunyai kuasa berfikir tinggi kerana bagi otak untuk memahami sesuatu yang baru ia perlu berterusan mengaitkan maklumat daripada sumber berbeza.

“Ini bermakna, wujud had kepada berapa banyak maklumat yang dapat kita proses kerana ia memerlukan kuasa yang tinggi,” katanya lagi.

Saintis lain pula mendakwa bahawa ‘pendawaian’ otak atau rangkaian ‘fiber’ mengaitkan kawasan berbeza dengan yang lain tidak boleh menjadi lebih baik.


Mereka mendakwa, proses berkenaan memerlukan lebih banyak kuasa tambahan untuk menjadi lebih lancar. Jadi, tidak hairanlah mustahil bagi manusia untuk memilikinya, sekali gus kita tidak boleh menjadi lebih bijak lagi.

Tambahan lagi, faktor usia yang menyaksikan manusia menjadi buncit atau gemuk juga boleh menyebabkan otak manusia mengecil.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.