Skip to main content

Manorexia - Gejala Anorexia Dikalangan Lelaki


Siapa kata gejala anorexia hanya berlaku pada golongan wanita? Golongan lelaki juga tidak terkecuali dan ia dikenali dengan istilah 'Manorexia'.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Sedikit info:
  • Pakar-pakar perubatan menyalahkan lonjakan pada obsesi lelaki untuk kelihatan gagah dengan mempunyai bisep membonjol dan 6-pack pada perut mereka, sebagai punca utama kepada gejala Manorexia.
  • Ia dikaitkan dengan obsesi untuk mencapai bentuk badan yang 'sempurna'.
  • Mereka yang menghidap gejala ini boleh menjadi taksub dengan berat badan mereka atau mereka terlalu obses dengan senaman dan terlalu mengambil berat dengan jumlah kalori yang mereka makan.
  • Senaman adalah satu faktor utama gangguan makan di kalangan lelaki. Mereka menjadi taksub dengan bersenam setiap hari, jika tidak lebih, dan ia boleh mempengaruhi kehidupan mereka tanpa mereka sedari.
  • Mereka akan berusaha menghilangkan lemak badan dalam usaha untuk mendapatkan 6-packs, dan ia kadangkala boleh menyebabkan gangguan pemakanan. 
 .

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.