Skip to main content

Gambar-Gambar Matahari Terbenam Paling Indah dan Menakjubkan


 
 
 
 


Sudut Ilmu (mari sama2 kita tambah pengetahuan am kita):
 • Warna merah di langit pada waktu matahari terbenam, dan ketika terbit matahari adalah disebabkan oleh kesan yang dipanggil serakan Rayleigh. Terdapat bentuk penyebaran yang serupa dipanggil serakan Mie yang bertanggungjawab membentuk warna putih awan.

 • Zarah dalam atmosfera kita yang bersaiz hampir sama dengan panjang gelombang cahaya yang boleh dilihat menyebabkan cahaya putih dari matahari berselerakkan dan berpecah kepada komponen individu.  
 • Oksigen dan Nitrogen, komponen utama atmosfera, menyebabkan cahaya violet dan cahaya biru berselerak oleh saiznya yang kecil. Ini adalah mengapa langit kelihatan biru ketika siang hari, terutama pada waktu tengah hari apabila matahari berada paling dekat dengan kita.  
 • Semasa matahari terbit dan terbenam, jarak yang diperlukan cahaya untuk bergerak daripada Matahari kepada seorang pemerhati adalah jarak yang terbesar. Ini bermakna sejumlah besar cahaya biru dan ungu  telah bertaburan, jadi cahaya yang diterima oleh seorang pemerhati kebanyakannya mempunyai panjang gelombang yang lebih panjang dan oleh itu kelihatan berwarna merah. 
  
Lagi gambar-gambar menarik: 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Subhanallah! Indahnya alam ciptaan TUHAN...


sumber gambar: coolpicturegallery.us

Comments

 1. subahanallahi wabihamdihi..subahanallahi azimm..

  ReplyDelete
 2. subhanaALLAH..
  suke tengok matahari terbenam...^^

  ReplyDelete
 3. mmg cantik.... tah bile aku leh dpt shoot gamba sunset cantik mcm ni... mohon share boleh... :D

  ReplyDelete
 4. ALHAMDULILLAH DAPAT HIDUP DI BUMI ALLAH....

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Gaji CEO-CEO Dan Orang Pangkat Besar di Malaysia

PEMIMPIN TERTINGGI


Berdasarkan laporan tahun yang dikeluarkan lewat tahun 2009, berikut nilai gaji pemimpin-pemimpin tertinggi Malaysia:

    Gaji Perdana Menteri – RM 22,826.65 sebulan    Gaji Timbalan Perdana Menteri – RM 18,168.15 sebulan    Gaji Menteri-Menteri Kabinet – RM 14,907.20 sebulan.    Gaji Timbalan Menteri-Menteri – RM 10,847.65 sebulan