Skip to main content

Gambar-Gambar Matahari Terbenam Paling Indah dan Menakjubkan


 
 
 
 


Sudut Ilmu (mari sama2 kita tambah pengetahuan am kita):
  • Warna merah di langit pada waktu matahari terbenam, dan ketika terbit matahari adalah disebabkan oleh kesan yang dipanggil serakan Rayleigh. Terdapat bentuk penyebaran yang serupa dipanggil serakan Mie yang bertanggungjawab membentuk warna putih awan.

  • Zarah dalam atmosfera kita yang bersaiz hampir sama dengan panjang gelombang cahaya yang boleh dilihat menyebabkan cahaya putih dari matahari berselerakkan dan berpecah kepada komponen individu.  
  • Oksigen dan Nitrogen, komponen utama atmosfera, menyebabkan cahaya violet dan cahaya biru berselerak oleh saiznya yang kecil. Ini adalah mengapa langit kelihatan biru ketika siang hari, terutama pada waktu tengah hari apabila matahari berada paling dekat dengan kita.  
  • Semasa matahari terbit dan terbenam, jarak yang diperlukan cahaya untuk bergerak daripada Matahari kepada seorang pemerhati adalah jarak yang terbesar. Ini bermakna sejumlah besar cahaya biru dan ungu  telah bertaburan, jadi cahaya yang diterima oleh seorang pemerhati kebanyakannya mempunyai panjang gelombang yang lebih panjang dan oleh itu kelihatan berwarna merah. 
  
Lagi gambar-gambar menarik: 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Subhanallah! Indahnya alam ciptaan TUHAN...


sumber gambar: coolpicturegallery.us

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.