Skip to main content

Canggih....Jentera Terbang Ciptaan Seorang Petani

Adalah menakjubkan apabila seorang petani, Shu Mansheng yang tidak pernah belajar sebarang ilmu mekanik dan elektronik di China berjaya mencipta sebuah jentera terbang buatan sendiri di rumahnya di Dashu, pinggir Wuhan, China.

 

Walaupun hanya mendapat pendidikan sekadar di sekolah menengah, ia tidak menghalang Shu Mansheng untuk merealisasikan impiannya mencipta sebuah jentera terbang sendiri.

Jentera yang diciptanya itu mempunyai besi di sekelilingnya dan berbentuk bulat.


Kos untuk membina jentera itu ialah AS$3,135 (RM9,804) yang merupakan model yang kelima dibuat oleh Mansheng. Diameter jentera itu ialah 5.5 meter dan dijana dengan lapan enjin motosikal.

Petani itu mencipta jentera tersebut yang boleh bergerak ke udara kira-kira satu meter dari tanah dalam satu ujian penerbangan baru-baru ini.


Lagi gambar-gambar menarik:

 
 
 
 
 
 
 
sumber: kosmo, http://www.odditycentral.com, http://news.yahoo.com

Comments

  1. wah..
    dengan minat+semangat y kuat..
    apa2 pun boley jadi...=)

    ReplyDelete
  2. percubaan yg baik..teruskan usaha..PERBAIKI apa yg kurang..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.