Skip to main content

Gambar-Gambar Menyedihkan Krisis Somalia





Ketika kita di Malaysia mampu makan sekenyang-kenyangnya (malah sehingga ke tahap membazir), masih ada lagi jutaan insan diseluruh dunia yang terpaksa berperang dengan kelaparan dan kesakitan, mencari sesuap makanan dan seteguk air untuk meneruskan kehidupan. 


Krisis taun dan kemarau yang melanda Somalia, merupakan krisis kemanusiaan terbesar di dunia yang pernah dihadapi setakat ini. Daripada populasi sekitar 7.5 juta orang, kira-kira 3.2 juta warga Somalia berada dalam keadaan darurat. 30 ribu kanak-kanak dilaporkan meninggal dunia dalam 3 bulan terakhir tahun ini, dengan sekitar 640, 000 kanak-kanak lain menghadapi kekurangan gizi yang parah.

Berikut ialah koleksi gambar-gambar menyayat hati krisis di Somalia. Sila lihat dengan mata-hati dan penuh perasaan kemanusiaan. Cuba letakkan diri anda ke dalam tempat mereka...sanggupkah anda? Sesungguhnya berat mata memandang berat lagi bahu memikul.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HULURKAN SUMBANGAN:

The Somalia Hunger Crisis Fund, yang dilancarkan oleh Islamic Relief Malaysia (IRM) , memerlukan kira-kira US$1 juta (RM 3 juta) untuk membantu rakyat Somalia yang sedang menghadapi krisis kemarau dan taun yang teruk ketika ini.

Members of the public who wish to extend their help can send in donations to the Islamic Relief Malaysia through their Maybank account number 562142708704, or their CIMB account number 12590000804058

sumber: bernama, kompas.com, http://www.theglobeandmail.com, http://www.boston.com, http://www.unicef.org.uk

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Keindahan 'Sungai BIRU' atau 'Blue Lagoon' di Alor Setar, Kedah

Lebih dikenali sebagai Sungai 'Ayaq Biru' dikalangan penduduk setempat, ratusan pengunjung dari pelbagai kawasan datang silih berganti untuk menyaksikan keindahan panorama itu yang dikatakan pertama kali berlaku.

[Gambar] Kemunculan Gunung Berapi Anak Krakatau Yang Muncul Dari Laut Sejak 1929

Seperti ditulis dari Geo Magz, Majalah Geologi milik Kementerian Energi dan Sumber Daya Mineral (ESDM), Gunung Anak Krakatau lahir ke permukaan laut pada 15 Januari 1929.