Skip to main content

Bangunan Tertinggi di Dunia Yang Dibuat Daripada Kayu





Dikenali dengan nama Barents House, bangunan ini bakal menjadi bangunan kayu tertinggi di dunia apabila siap kelak.


Info Ringkas:
  • Bangunan ini dijangka akan dibangunkan di bandar Kirkenes Norway. Meskipun hanya mempunyai ketinggian 16-17 tingkat tetapi bangunan ini akan menjadi bangunan tertinggi di dunia yang menggunakan struktur daripada kayu.  
  • Bangunan tertinggi di dunia yang menggunakan struktur kayu ketika ini berada di Arkhangelsk, Rusia dengan ketinggian 13 tingkat.
 
 Bangunan kayu tertinggi di dunia ketika ini, di Rusia
  • Ia bakal dibangunkan oleh Syarikat Reiulf Ramstad Architects dan akan menjadi sebuah contoh bangunan yang mesra alam kerana selain menggunakan kayu, bahan lainnya juga akan menggunakan bahan yang dikitar semula (recycled materials). 
  • Bangunan ini apabila siap nanti bakal mempunyai sebuah perpusatakaan, panggung teater serta kemudahan untuk para artis/ seniman, mahasiswa dan juga ahli seni.

Lagi gambar-gambar menarik:

 
 
 
 
 
 

sumber: http://www.skyscrapercity.com/, http://arenaphoto.blogspot.com, http://sightbywalk.blogspot.com


Comments

  1. brape byk pokok abes la tu nnti kan?

    ReplyDelete
  2. @ati shariffuddin yeah, bila byk pokok ditebang mesra alam ke namanya tu? haha tu yg musykil

    ReplyDelete
  3. bertahan lame ke?
    jgn kene mkn dek anai2 susa...
    hoho

    ReplyDelete
  4. mm..agak2nye mudah reput x banggunan ni..
    yelah duk kena hujan+panas...ehehe

    ReplyDelete
  5. ikut jenis kayu la kot..cuba tgk rumah kayu tradisional org melayu kita..ada yg dah berpuluh/ratus tahun still teguh dan utuh..kan kan

    ReplyDelete
  6. wow ade lif x? macam xde je.. sesak nafas menapak sampai atas nih...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.