Skip to main content

Selamat Datang Negara Terbaru di Dunia - Sudan Selatan

Selepas berdekad-dekad peperangan dan berjuta-juta kematian dicatatkan, hari ini tepat pukul 12.01 pagi dihadapan berpuluh-puluh ribu rakyat Sudan dan pembesar-pembesar asing menyaksikan negara terbaru di dunia dilahirkan pada hari Sabtu (9/7/2011).
 

Sudan Selatan menjadi negara ke-193 di dunia yang diiktiraf oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), juga merupakan salah satu dari negara di dunia yang paling kurang membangun. 

Bertempat di sekitar makam John Garang, iaitu seorang pemimpin lama Pergerakan Pembebasan Rakyat Sudan (SPLA) - orang ramai yang mula berkumpul sejurus selepas fajar, dengan beribu-ribu rakyat Sudan Selatan mula mengambil tempat masing-masing untuk menyambut kemerdekaan.
 

 Sudan sebelum pemisahan

 Negara terbaru di dunia...Sudan Selatan

Satu delegasi pegawai-pegawai Sudan Selatan dan pembesar-pembesar asing dari Zimbabwe hingga ke Norway menghadiri majlis yang bermula lebih daripada satu jam lewat. Selepas perbarisan oleh bekas pemberontak SPLA, Speaker James Wani Igga membaca pengisytiharan kemerdekaan dan kewujudan negara itu secara rasmi.
 

"Kami telah memutuskan untuk mengatasi masa lalu dan menghadapi masa depan dengan tujuan yang baru, dan ia telah mementingkan keampunan dan perdamaian, "kata Igga.
 


Salva Kiir Mayardit, presiden Sudan Selatan, berdiri bersebelahan dengan Omar al-Bashir, rakan sejawatannya di Sudan Utara dan lawan lama kemerdekaan Sudan Selatan.
 

Bashir berucap di satu majlis di ibu negara selatan pada Sabtu, mengucapkan tahniah atas kemerdekaan wilayah Selatan itu.
 

"Kami mengucapkan tahniah kepada saudara-saudara kita di selatan bagi penubuhan negara baru mereka. Kehendak rakan-rakan kita di selatan perlu dihormati," katanya.
 


Suara teriakan kegembiraan disambut sebaik saja bendera baru Sudan Selatan dinaikkan dan bendera lama SPLA diturunkan- sambil lagu kebangsaan terbaru dimainkan oleh pembesar suara. Bendera lama Sudan akan disimpan di arkib negara itu di Juba, sebagai pengiktirafan kepada "sejarah" negara itu.Sejarah Penubuhan Sudan Selatan
Kemerdekaan datang enam bulan selepas referendum pada Januari di mana hampir 99 peratus rakyat Selatan Sudan mengundi untuk berpisah dari negeri di utara. Undi diberi mandat oleh Perjanjian Damai Komprehensif, perjanjian 2005 yang bertujuan untuk mengakhiri perang saudara yang berdekad-dekad.
 

Kira-kira 2.5 juta orang terbunuh dalam konflik antara pemberontak di selatan dan kerajaan di Khartoum.
 

Kebanyakan Selatan Sudan berkata mereka kini bosan dengan perang dan memberi tumpuan kepada pembangunan ekonomi. Negeri yang baru di Selatan Sudan adalah salah satu yang paling miskin dan paling mundur di dunia, tetapi ramai yang seolah-olah yakin bahawa kemerdekaan dari utara akan bermakna taraf hidup yang lebih baik.
 


Lagi gambar-gambar menarik: 

 
 
 
 

sumber: aljazeera

Comments

  1. diorang baru nak merdeka kan..kita nie dah separuh abad dh merdeka..hehe..kena tambah dlm sylibus sekolah nie negara sudan selatan..

    ReplyDelete
  2. @bksempoi ahh, aku x suka guna perkataan TERBAHARU wlupn tu yg sebetulnya. sound weird like 60s or 70s..hehe

    ReplyDelete
  3. tp gak pelik sikit, mungkin x biasa lagi kot. Selamat Pengantin Baharu...agak janggal. lama2 ok la kot...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.