Skip to main content

Khinzir Itu Binatang Serba Guna! Kenapa Tuhan Kau Haramkannya??Pernah satu hari, seorang kawan (non-muslim) datang dan bertanya: "Itu babi binatang serba guna, dari hujung kaki sampai hujung rambut babi tu semua ada kegunaan, ada manfaat. Lemak, kulit, tulang ,daging, isi, bulu babi semua boleh guna (rujuk gambarajah di bawah), tapi kenapa Tuhan kau (Allah) haramkan binatang tu?"

Kalau korang, apa korang jawab?


 


'Evolusi' HIKMAH pengharaman khinzir:

Dahulu, Selepas Proses pencerahan Renaissance di Eropah, masyakat Islam terpegun dengan kemajuan Barat, salah satu dari kaedah yang mereka gunakan ialah kaedah saintifik yang didasari dengan Method Empirikal. Setiap penilaian baik dan buruk mesti ada bukti saintifik. Dalam menghadapi arus kemajuan ini, umat Islam dengan sifat defensif apologetik (mengambil Islam sebagai pihak tertuduh), setiap hukum syarak cuba diberikan analisakan versi empirikal, berbagai istilah yang digunakan istilah HIKMAH, ada istilah RAHSIA disebalik kefarduan Solat dan sebagainya.

Umat Islam tercari-cari bagaimana untuk menguatkan lagi hujah dihadapan musuh Islam itu berkenaan dengan khinzir, penyelidikan barat digunakan dan didapati Khinzir mengandungi cacing pita, Umat Islam  bergembira, maka dicanangkan isu ini seantero dunia, HIKMAH pengharaman babi dek kerana adanya cacing pita, kemudian ada ahli sains barat mendapati dalam lembu juga ada cacing pita. Umat Islam bergerak ke arah lain pula mencari bukti baru, kemudian muncul pula istilah KUMAN BABI, sekali lagi HIKMAH pengharaman khinzir dicanang-canangkan. 

Ahli Sains Barat sekali lagi, menerangkan bahawa tidak ada masalah dengan kaedah saintifik kami kami dapat menghindarkan segala aspek cacing pita, kuman babi dan lain-lain lagi . Maka timbul pula cerita daging babi dapat mempengaruhi naluri seksual "ghirah". Besok mungkin barat akan dapat membuktikan secara saintifik, bahawa isu 'ghirah' ini, adalah tidak benar....so kemanakah pula pelarian masalah HIKMAH pengharaman khinzir, selepas ini? Dan jadilah Islam seolah-olah bukan kebenaran Mutlak, maka jadilah Islam sesuai dengan Teori Relativisme (tidak ada kebenaran Mutlak).
Sebab Babi Diharamkan

Babi diharamkan kerana memang Allah haramkan babi. Macam mana hujah saintifik? perlu tapi tidak akan mengubah keharamannya. Bukan kerana tabiatnya dan bukan kerana kekotorannya. Tapi kerana firman Allah, dalam Al-Qur’an dan Sunnah, di antaranya:

إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْزِيرِ وَمَا أُهِلَّ بِهِ لِغَيْرِ اللَّهِ

“Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan bagimu bangkai, darah, daging babi, dan binatang (yang ketika disembelih) disebut (nama) selain Allah.” (QS. Al Baqarah: 173)

Firman-Nya:

حُرِّمَتْ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةُ وَالدَّمُ وَلَحْمُ الْخِنْزِيرِ وَمَا أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ

“Diharamkan bagimu (memakan) bangkai, darah, daging babi, (daging hewan) yang disembelih atas nama selain Allah.” (QS. Al Maa’idah: 3)

Dan firman-Nya:
إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْزِيرِ وَمَا أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ

“Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan atasmu (memakan) bangkai, darah, daging babi dan binatang yang disembelih dengan menyebut nama selain Allah.” (QS. An Nahl: 115)

Demikian juga sabda beliau:

Dari Abu Hurairah bahwasanya Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Sesungguhnya Allah telah mengharamkan khamr dan hasil penjualannya dan mengharamkan bangkai dan hasil penjualannya serta mengharamkan babi dan hasil penjualannya.” (HR. Abu Daud)

 

Babi diharamkan bukan kandungan kimianya atau bukan kerana tabiatnya yang menghilangkan "ghirah", Tapi  kerana babi itu memang diharamkan berdasarkan nas. Selagi kita terikut-ikut rentak kafir menyoal dan menyerang Islam maka selagi itu kita akan terperangkap dengan hujah mereka, jadilah Islam dilentur mengikut kehendak mereka. Menjawab soalan yang bukan jawapannya adalah salah dan berlawanan dengan Islam dan akan mengelirukan lagi penanya berkenaan dengan Islam .

Seperkara lagi ialah tentang perkara berdakwah kepada orang kafir. Kita berilah seberapa banyak ataupun seberapa sohih sekalipun dalil2 nakli (ayat Alquran atau Hadith2 sohih),sedangkan kewujudan Allah (sometimes kewujudan TUHAN) pun mereka tidak percaya, masakan mereka akan percaya kepada dalil2 tadi. Apatah lagi jika dalil2 itu datang dari Alquran yg mereka akan anggap tidak lebih dari sebuah buku semata-mata.

Dalam AlQuran banyak ayat menyuruh kita berfikir tapi, dalam masalah aqidah...manakala berkenaan dengan hukum syarak kita kena dengar dan taat, dan kalau ada nas menerangkan ada HIKMAH penerapan hukum maka kita ambil. Dalil Aqli khas untuk aqidah dan dalil hukum syarak kita nukil dari Kitab, jadi dalil naqli. Peranan akal dalam aspek aqidah adalah untuk membuktikan kewujudan Tuhan dan KeEsaanNYa, manakala peranan akal dalam aspek hukum syarak, adalah untuk memahami hukum Allah dari nas.

Wallahualam.

sumber: http://ustadzkholid.com/fiqih/, http://groups.yahoo.com/group/dakwah/message, http://inovasipintar.blogspot.com, http://www.makbudak.com

Comments

 1. huh!!
  banyak buruk lagi aku rse!!

  ReplyDelete
 2. sebap dia banyak fungsi la allah haramkan sebagai satu ujian untuk kita.
  adakah kita sebagai hambaNya nak terima perintahNya dengan penuh rendah diri atau nak pertikaikan mengikut akal nafsu.

  itu hikmah nya :)

  ReplyDelete
 3. @lidey lim yeap..betul2, itu juga slh satu hikmahnya

  ReplyDelete
 4. perna dngr ceramah ni dri Brathor lim seorang mualaf, dia ckap klaw org tanya kenapa babi haram, jawapan utama ialah kerana Allah, bukannya semua fakta sains tersebut... :)

  ReplyDelete
 5. @Sakinah Lo betul2...babi haram sb mmg Allah haramkn babi, fakta sains tu hny sbhg drp hikmahnya~

  ReplyDelete
 6. ye betul...
  segalanya2 kerana Allah...

  ReplyDelete
 7. kalu da haram tu haram la jugekk..

  ReplyDelete
 8. hmm. even its bring many benefit pon its still Haram. and nk prove ape lg? Al-Quran pon dorang tak percaye. lg pasal binatang ni?

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.