Friday, July 1, 2011

Jambatan Terpanjang Di Dunia Kini Di China





China mula membuka jambatan terpanjang di dunia merentasi laut - Jambatan Teluk Jiaozhou menghubungkan bandar pelabuhan China timur, Qingdao ke pesisir pulau Huangdao, hari ini.


Info Ringkas:
  • Jambatan sepanjang 42 kilometer dan selebar 35 meter itu menelan kos melebihi AS$1.5 billion (RM4.5 billion).
  • Penilaian pembinaan jambatan itu telah diluluskan pada baru-baru ini dan jambatan beserta terowong bawah laut itu dibuka kepada lalu lintas mulai hari ini.
  • Jambatan yang disokong oleh 5,000 tiang itu mengambil masa empat tahun untuk disiapkan.
  • Menurut Guinness World Records, rekod jambatan atas air terpanjang sebelum ini dipegang oleh Tasik Pontchartrain Causeway di Louisiana, namun jambatan China ini lebih empat kilometer panjang daripadanya. 

 
 

Entri-Entri Berkaitan.....

11 comments:

  1. panjang siot...

    em.. teringinnya nak naik jambatan tu.. huhu..

    ReplyDelete
  2. eee..panjang sangat..
    takot la..huhu

    ReplyDelete
  3. mak aiiii....panjangnyer........

    ReplyDelete
  4. apabilan anda berdiri di tengah-tengah jambatan tersebut, anda tidak akan dapat melihat daratan kedua-dua belah walaupun dalam keadaan cuaca yg baik.

    ReplyDelete
  5. ni kalau nak jalan2 kat sini kena isi mnyk full tank ni...

    ReplyDelete
  6. xde ke video cra pmbnaan jmbtan nie ekk.... :)

    ReplyDelete
  7. lau kaki pancing ntah2 dorg bawak kete smpai tgah pas2 start mancing..haha

    ReplyDelete
  8. wah panjang nya

    minta komen juga komen di blog baru saya, agar naik ranknya

    http://teratakdbendang.blogspot.com/

    terima kasih

    ReplyDelete
  9. takut lah nak naik jambatan ne...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails