Skip to main content

Jambatan Terpanjang Di Dunia Kini Di China





China mula membuka jambatan terpanjang di dunia merentasi laut - Jambatan Teluk Jiaozhou menghubungkan bandar pelabuhan China timur, Qingdao ke pesisir pulau Huangdao, hari ini.


Info Ringkas:
  • Jambatan sepanjang 42 kilometer dan selebar 35 meter itu menelan kos melebihi AS$1.5 billion (RM4.5 billion).
  • Penilaian pembinaan jambatan itu telah diluluskan pada baru-baru ini dan jambatan beserta terowong bawah laut itu dibuka kepada lalu lintas mulai hari ini.
  • Jambatan yang disokong oleh 5,000 tiang itu mengambil masa empat tahun untuk disiapkan.
  • Menurut Guinness World Records, rekod jambatan atas air terpanjang sebelum ini dipegang oleh Tasik Pontchartrain Causeway di Louisiana, namun jambatan China ini lebih empat kilometer panjang daripadanya. 

 
 

Comments

  1. panjang siot...

    em.. teringinnya nak naik jambatan tu.. huhu..

    ReplyDelete
  2. eee..panjang sangat..
    takot la..huhu

    ReplyDelete
  3. mak aiiii....panjangnyer........

    ReplyDelete
  4. apabilan anda berdiri di tengah-tengah jambatan tersebut, anda tidak akan dapat melihat daratan kedua-dua belah walaupun dalam keadaan cuaca yg baik.

    ReplyDelete
  5. ni kalau nak jalan2 kat sini kena isi mnyk full tank ni...

    ReplyDelete
  6. xde ke video cra pmbnaan jmbtan nie ekk.... :)

    ReplyDelete
  7. lau kaki pancing ntah2 dorg bawak kete smpai tgah pas2 start mancing..haha

    ReplyDelete
  8. wah panjang nya

    minta komen juga komen di blog baru saya, agar naik ranknya

    http://teratakdbendang.blogspot.com/

    terima kasih

    ReplyDelete
  9. takut lah nak naik jambatan ne...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.