Skip to main content

Jambatan Gulung Yang Menakjubkan di London





Rolling Bridge yang menakjubkan ini terletak di Paddington Basin, London. Ia dicipta oleh Thomas Heatherwick dan mempunyai panjang 12 meter. Ia hanya dibuka setiap Jumaat tengah hari. 


Info Ringkas:
  • Jambatan itu terdiri daripada lapan bahagian segi tiga berengsel di peringkat laluan pejalan kaki yang dihubungkan oleh dua bahagian yang boleh diturunkan ke arah dek oleh silinder hidraulik.
  • Apabila dikembangkan, ia akan menyerupai jambatan keluli dan kayu konvensional yang mempunyai 12 meter panjang.  
  • Untuk membenarkan laluan bot, piston hidraulik diaktifkan dan jambatan akan 'menggulung' sehingga kedua-dua hujungnya bercantum, untuk membentuk satu bentuk oktagon pada titik tersebut.
 
Lagi gambar-gambar menarik:


 
 
 
 
 
 
 


sumber: http://www.toxel.com

Comments

  1. mcm2 la skrg ni..mmg power la diorang ni reka bnda2 gitu..

    ReplyDelete
  2. fulamak...gila la..kalau la ade penjahat nak lari seberang, bole la lipat kejap jambatan nie...dorg tak dpt cross...haha

    ReplyDelete
  3. bagusnya lah, diorang nih creative. teknologi canggih.

    ReplyDelete
  4. kreatif...
    sekarang macam2 teknologi yang membolehkan berbagai kegunaan....

    ReplyDelete
  5. hebat juga benda nih...unik
    boleh x nk copy??

    ReplyDelete
  6. waaa saya di london sekarang ni, tapi tak tahu pun pasal ni. tq for the info. boleh la pegi tgk jumaat ni :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.