Saturday, July 30, 2011

Jambatan Gulung Yang Menakjubkan di London





Rolling Bridge yang menakjubkan ini terletak di Paddington Basin, London. Ia dicipta oleh Thomas Heatherwick dan mempunyai panjang 12 meter. Ia hanya dibuka setiap Jumaat tengah hari. 


Info Ringkas:
  • Jambatan itu terdiri daripada lapan bahagian segi tiga berengsel di peringkat laluan pejalan kaki yang dihubungkan oleh dua bahagian yang boleh diturunkan ke arah dek oleh silinder hidraulik.
  • Apabila dikembangkan, ia akan menyerupai jambatan keluli dan kayu konvensional yang mempunyai 12 meter panjang.  
  • Untuk membenarkan laluan bot, piston hidraulik diaktifkan dan jambatan akan 'menggulung' sehingga kedua-dua hujungnya bercantum, untuk membentuk satu bentuk oktagon pada titik tersebut.
 
Lagi gambar-gambar menarik:


 
 
 
 
 
 
 


sumber: http://www.toxel.com

Entri-Entri Berkaitan.....

11 comments:

  1. mcm2 la skrg ni..mmg power la diorang ni reka bnda2 gitu..

    ReplyDelete
  2. fulamak...gila la..kalau la ade penjahat nak lari seberang, bole la lipat kejap jambatan nie...dorg tak dpt cross...haha

    ReplyDelete
  3. bagusnya lah, diorang nih creative. teknologi canggih.

    ReplyDelete
  4. kreatif...
    sekarang macam2 teknologi yang membolehkan berbagai kegunaan....

    ReplyDelete
  5. hebat juga benda nih...unik
    boleh x nk copy??

    ReplyDelete
  6. waaa saya di london sekarang ni, tapi tak tahu pun pasal ni. tq for the info. boleh la pegi tgk jumaat ni :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails