Skip to main content

Facebook Video Call Hands-on


Pihak pengurusan Facebook mengumumkan 750 juta penggunanya kini boleh menggunakan laman jaringan sosial berkenaan untuk membuat panggilan video. Ciri terbaru itu menggunakan perkhidmatan telefon Internet, Skype. 


Kemunculan produk terbaru itu seiring dengan kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg, 27, yang menjanjikan beberapa pelancaran baharu untuk tahun ini.

Facebook juga mengubah susun atur aplikasi laman sembang itu supaya ia lebih mesra pengguna.


Berikut merupakan apa yang anda perlu lakukan untuk menggunakan aplikasi ini:
  1. Anda perlu install plug-in video call terlebih dahulu.
  2. Bagi membuat panggilan video, para pengguna Facebook yang menggunakan komputer dilengkapi kamera web, perlu terlebih dahulu memilih rakan sembang mereka. Anda perlu menghantar 'invitation' terlebih dahulu kepada rakan anda.
  3. Selepas satu tetingkap sembang akan tertera pada skrin, para pengguna perlu mengklik ikon video kecil berwarna biru untuk menggunakan aplikasi berkenaan.

Tutorial bergambar

1. Selepas install plug-in, anda hanya perlu memilih rakan dari senarai friend's list anda pada sudut kanan laman Facebook


2. Membuat panggilan


3. Tunggu panggilan dijawab dari rakan anda


4. Tunggu rakan anda buat setup


5. Anda mempunyai option untuk memulakan atau membatalkan terus panggilan video


6. Facebook video chat is loading....

 7. Enjoy chatting!
 
 


Saksikan video demo di bawah


Mengikut sumber, computerworld.com, terdapat sedikit drawback daripada perkhidmatan ini; iaitu ia hanya didesain secara satu-untuk-satu sahaja. Maksudnya, sekiranya anda cuba untuk menghubungi rakan anda yang telah pun berada dalam sesi video chat yang lain, anda akan diberitahu bahawa mereka tidak available. Anda hanya boleh meninggalkan mesej video sahaja.

sumber: http://www.computerworld.com, http://www.engadget.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.