Skip to main content

Museum Bawah Laut Terbesar di DuniaMuseum ini menawarkan pengalaman menarik berenang disamping ikan-ikan yang indah


Info Ringkas:
  • Muzium bawah laut terbesar di dunia ini, ditemui di Cancun, dibuka melalui pameran yang disebut sebagai "Silent Evolution" oleh seniman Jason deCaires Taylor.
  • Muzium ini terdiri daripada 400 patung yang ditenggelamkan ke perairan Cancun, di mana pengunjung boleh berenang di antara ikan-ikan yang indah.
  • Museum itu berada di Taman Nasional terletak di Pantai Barat Isla Mujeres, Punta Cancun dan Punta Nizuc, tempat yang menerima sekitar 750,000 pelancong setiap tahun.
  • Bekerja sama dengan ahli-ahli biologi laut dan pakar-pakar yang lain, patung-patung yang semuanya direka bentuk untuk menjadi terumbu buatan dan dibina dari bahan khas untuk mempromosikan kehidupan laut.
  • Patung-patung itu akan berubah mengikut peredaran masa sehingga menjadi  batu karang. Melalui cara ini, Taman Laut itu juga berupaya menggamit kedatangan pelancong, tanpa kehilangan pelancong yang membawa pendapatan tahunan sebanyak 36 juta dolar AS kepada kawasan itu.
  • Galeri utama museum itu mempunyai 400 bahan pameran dengan patung-patung bersaiz manusia biasa dan keseluruhan kompleks itu memerlukan 18 bulan bekerja, 120 tan semen, 400 kg silikon, 3800 fiber glass  dan 120 jam kerja-kerja submarine.


 
 
 
 
 

source: http://www.timesharesecrets.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.