Skip to main content

Mandi di Kolam Air Busuk Boleh Sembuhkan Penyakit Kulit

Biasanya kita akan memilih air yang bersih dan tidak berbau untuk mandi atau membersihkan badan, tetapi perkara sebaliknya berlaku di daerah Sumenep, Jawa Timur, Indonesia.

Lokasi kolam air busuk di Jawa Timur

Satu kawasan mata air yang mengeluarkan air berbau busuk di kampung Kaduara Timur, Mukim Pragaan, Sumenep, Jawa Timur dijadikan lokasi mandi-manda oleh orang ramai. Malah kawasan itu turut menjadi tumpuan orang ramai dari luar kawasan Sumenep, lapor akhbar Kompas.

Meskipun airnya busuk, ia tetap bersih dan dipercayai boleh mengubati semua jenis penyakit kulit kerana mengikut kajian yang dibuat, sumber air itu mengandungi belerang.

Seorang pengunjung, Asep Zamzami, 22, berkata, dia sekeluarga datang dari Jawa Barat semata-mata untuk mandi di kolam mata air itu bagi menghilangkan penyakit bisul.

Menurutnya, dia mengetahui lokasi itu melalui seorang ahli keluarganya yang telah sembuh daripada penyakit kulit selepas mandi di kolam air busuk tersebut.

Seorang penduduk tempatan, Siti Zainab, 47, pula memberitahu, untuk menghilangkan penyakit kulit, seseorang itu perlu berendam selama dua jam, terutamanya mereka yang berkunjung hanya sekali sahaja.

"Selepas berendam, bahagian yang dijangkiti penyakit kulit akan terasa gatal dan kita perlu menggosoknya dengan menggunakan tangan sebelum dibasuh dengan sabun," ujarnya.

Tambahnya, semua pakaian yang digunakan ketika mandi juga perlu dibuang sebagai satu simbolik bahawa penyakit kulit yang kita alami akan ditinggalkan di lokasi mata air itu.

sumber: utusan, kompas.com

Comments

 1. intresting..tp bsuk..nehiiii =)

  p/s: i need a help..plz help me on my page. =[

  ReplyDelete
 2. eh...ape daa...pegi mandi kolam air panas la

  ReplyDelete
 3. wow, walaupun busuk tapi ada keistimewaanlah kolam tu.
  info yg sangat kool. =D

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.