Monday, June 13, 2011

Facebook Punca Ramai Pasangan Bercerai

Laman sosial Internet, Facebook didakwa menjadi punca kepada peningkatan kes perceraian apabila semakin ramai suami atau isteri ditangkap berkelakuan curang dalam laman itu.


Seorang peguam memberitahu akhbar The Sun demikian mengenai bagaimana kes yang diuruskannya sejak sembilan bulan lalu membabitkan Facebook.

Menurutnya, pengguna yang sudah berkahwin terdedah untuk menipu pasangan mereka apabila berkenalan dengan pengguna lain dalam laman sosial itu. Mesej berbau seks dan gambar kekasih baru selepas perceraian digunakan oleh bekas suami atau isteri dalam prosiding perceraian.

Kini, peguam menasihatkan pasangan yang bertelingkah supaya berhenti menggunakan Facebook dan laman lain seperfti Second Life, Illicit Encounters dan Friends Reunited sehingga prosiding perceraian masing-masing berakhir.

Emma Patel dari Syarikat Guaman Hart Scales & Hodges di Dorking, Surrey berkata, pihaknya menangani 30 kes perceraian sejak Mei lalu dan semuanya membabitkan Facebook.Katanya: “Suami isteri yang curiga terhadap pasangan masing-masing menggunakan laman itu untuk mengintip dan mencari bukti kelakuan curang pasangan mereka.

“Penemuan bukti itu akan membawa kepada peceraian,” katanya.

Emma juga berkata, beliau sering memberi amaran kepada pasangan yang bertelingkah supaya mengelak daripada menggunakan laman itu selagi kes perceraian mereka belum berakhir.

sumber: the sun

Entri-Entri Berkaitan.....

7 comments:

 1. facebook jangan digune sebarangan kan?

  ReplyDelete
 2. bukan salah facebook, slah pengguna nya =]

  ReplyDelete
 3. sometimes mesti control usage on facebook :)

  ReplyDelete
 4. sokong CikHaniBhulat ... fb tu medium, xkan la tool yg gnakan user.. pelik2... bila xde pegangan mula la cmtu

  ReplyDelete
 5. "xslh nk fb..tp jngn slh gne..

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails