Skip to main content

Arab Saudi Larang Lelaki Jadi Jurujual Pakaian Dalam Wanita

Pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah, mengeluarkan arahan mewajibkan kedai menjual pakaian dalam wanita hanya boleh menggaji wanita tempatan.


Langkah itu dibuat bagi menangani isu pengangguran yang tinggi di kalangan wanita negara itu.

Agensi berita SPA melaporkan, kerajaan turut mengenakan syarat sama di syarikat pengeluar ubat-ubatan. Sejak lama dulu, wanita Arab Saudi memang merungut mengenai kesukaran mereka membeli pakaian dalam di kedai yang dijaga pekerja lelaki.

 

Aktivis hak asasi wanita, Fatima Garub, menyambut baik keputusan Abdullah dan berpendapat ia mampu membuka kira-kira 6,000 ruang pekerjaan untuk wanita Arab Saudi.

“Mulai hari ini, wanita tidak lagi dimalukan.“Terima kasih kepada kerajaan yang mengambil keputusan dinanti-nantikan ini,” katanya.


sumber: harian metro

Comments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.