Skip to main content

Air Tasik Berwarna Biru di Malam Hari

Sekiranya anda berkunjung ke tasik ini pada waktu malam, jangan lupa untuk membawa lampu suluh bersama anda; kerana cahaya daripada lampu suluh anda itu akan mencipta keajaiban fenomena alam yang luar biasa.


Info ringkas:
  • Pemandangan di siang hari pada tasik ini tidak akan memberi sebarang kesan khusus. Namun sekiranya anda berkunjung di malam hari, dan mengarahkan lampu ke arah air tasik, barulah fenomena luar biasa ini dapat dilihat.
  • Fenomena ini dapat disaksikan di Tasik Gippsland yang terletak di Wilayah Victoria, Australia.
  • Cahaya yang muncul di permukaan air tasik merupakan hasil daripada tindak balas reaksi kimia yang disebut 'bioluminescence' yang disebabkan oleh oleh organisma mikro 'noctiluca Scintillans'. 

 
 

sumber: http://beritapanasterbaru.blogspot.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.