Wednesday, May 11, 2011

Perihal Kembar- When Conjoined Twins Gone Wrong

Gambar-gambar di bawah ini menunjukkan seorang kanak-kanak, Deepak Kumar Paswaan di Buxar, Bihar, India yang berusia 7 tahun, lahir dengan kaki dan tangan yang lebih, yang tumbuh di bahagian perutnya. Kaki dan tangan yang lebih ini merupakan sebahagian dari 'pasangan kembar' kanak-kanak ini yang tidak membahagi dan membesar dengan lengkap ketika dalam kandungan.

 

Sebagai akibatnya, 'kembar' ini bercantum dengan badan kanak-kanak ini, dan bertindak sebagai parasit kepada tubuhnya. Perkara yang lebih teruk lagi, kaki dan tangan extra ini juga membesar pada kadar yang sama dengan tubuh kanak-kanak ini, menyebabkan berat yang terpaksa dipikul oleh kanak-kanak ini turut bertambah.

 
 
 
 
 
 


Untuk rekod, India merupakan negara yang mempunyai kadar kembar tak lengkap atau 'conjoined twins' yang tertinggi di dunia, sebahagiannya berlaku dikalangan penduduk miskin yang dikatakan berpunca dari persekitaran yang teruk tercemar, disamping kekurangan nutrisi. 


Gambar-gambar di bawah ini pula menunjukkan pembedahan yang telah dilakukan kepada Deepak Kumar untuk membuang 'kembar' nya. 

 
 

Sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa...kejadian di atas sebahagian dari bukti kekuasaan Nya...

source: http://www.worldoddities.com, http://funkydowntown.comEntri-Entri Berkaitan.....

5 comments:

 1. kesian budak tu . nasib baik kecik lagi , kalau dah besar tak tau lah .. ^^

  ReplyDelete
 2. subahanallah..kebesaran-NYA dan kekuasaan-NYA..

  ReplyDelete
 3. kesian budak nie..naseb baek dh selamat..knape mase baby x operate awal2 erk? mungkin fam die ade masalah kewangan...

  ReplyDelete
 4. this is so sad and really feel for the kid.

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails