Skip to main content

Perihal Kembar- When Conjoined Twins Gone Wrong

Gambar-gambar di bawah ini menunjukkan seorang kanak-kanak, Deepak Kumar Paswaan di Buxar, Bihar, India yang berusia 7 tahun, lahir dengan kaki dan tangan yang lebih, yang tumbuh di bahagian perutnya. Kaki dan tangan yang lebih ini merupakan sebahagian dari 'pasangan kembar' kanak-kanak ini yang tidak membahagi dan membesar dengan lengkap ketika dalam kandungan.

 

Sebagai akibatnya, 'kembar' ini bercantum dengan badan kanak-kanak ini, dan bertindak sebagai parasit kepada tubuhnya. Perkara yang lebih teruk lagi, kaki dan tangan extra ini juga membesar pada kadar yang sama dengan tubuh kanak-kanak ini, menyebabkan berat yang terpaksa dipikul oleh kanak-kanak ini turut bertambah.

 
 
 
 
 
 


Untuk rekod, India merupakan negara yang mempunyai kadar kembar tak lengkap atau 'conjoined twins' yang tertinggi di dunia, sebahagiannya berlaku dikalangan penduduk miskin yang dikatakan berpunca dari persekitaran yang teruk tercemar, disamping kekurangan nutrisi. 


Gambar-gambar di bawah ini pula menunjukkan pembedahan yang telah dilakukan kepada Deepak Kumar untuk membuang 'kembar' nya. 

 
 

Sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa...kejadian di atas sebahagian dari bukti kekuasaan Nya...

source: http://www.worldoddities.com, http://funkydowntown.com


Comments

 1. kesian budak tu . nasib baik kecik lagi , kalau dah besar tak tau lah .. ^^

  ReplyDelete
 2. subahanallah..kebesaran-NYA dan kekuasaan-NYA..

  ReplyDelete
 3. kesian budak nie..naseb baek dh selamat..knape mase baby x operate awal2 erk? mungkin fam die ade masalah kewangan...

  ReplyDelete
 4. this is so sad and really feel for the kid.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.