Sunday, May 15, 2011

Pakar Photoshop Tertua di Dunia

Di China, sekiranya anda mempunyai gambar foto lama yang sudah rosak, anda mempunyai tiga pilihan; iaitu sama ada anda repair sendiri gambar tersebut, atau anda hantar ke kedai yang mengenakan caj, ataupun anda hantar kepada lelaki yang bernama Baojun Yuan ini (lihat gambar) yang akan melakukannya secara percuma.


Pada usia 76 tahun, dia sememangnya layak untuk digelar sebagai pakar photoshop tertua di dunia. Boojun Yuan sudah melakukan kerja-kerja membaiki foto lama sejak 16 tahun yang lalu terutamanya untuk golongan miskin yang tidak mampu membayar perkhidmatan seperti itu. 

Dengan sekitar 2000 foto lama yang sudah dibaikinya, pengalaman dan skill yang dimiliki oleh Boojun Yuan layak diiktiraf sebagai sudah berada pada tahap tertinggi setaraf pakar, walaupun dia hanya belajar menggunakan software tersebut pada usia 60 tahun.


Berikut adalah antara hasil kerja beliau:

 
 
 
 

Ketika ditanya, mengapa beliau tidak mengenakan sebarang caj perkhidmatan terhadap pelanggannya, beliau hanya menjawab, " guru saya hanya mengajar saya untuk membaiki foto-foto ini, tetapi dia terlupa untuk mengajar saya bagaimana untuk mengenakan caj."


Inilah antara  contoh terbaik yang menunjukkan kepada kita, walaupun kita dah tua, walaupun kita dah berusia sekalipun, kita bukanlah terlalu lambat untuk memulakan sesuatu perkara dalam hidup kita. Dan tentunya lebih baik lagi jika apa yang kita lakukan itu mendatangkan manfaat kepada orang lain.


source: http://www.ubergizmo.com

Entri-Entri Berkaitan.....

5 comments:

Related Posts with Thumbnails