Tuesday, May 24, 2011

Malaysia di Tempat Ke-10 Sebagai Negara Pengguna Alkohol Terbesar di Dunia

 
 
 
 
Malaysia telah disahkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai negara pengguna alkohol ke-10 terbesar di dunia walaupun saiz dan jumlah penduduknya adalah kecil.


Statistik oleh badan antarabangsa tahun ini juga menunjukkan bahawa Malaysia menghabiskan lebih dari US $ 500juta (RM1.5bil) untuk alkohol dengan pengambilan per kapita sebanyak tujuh liter. Pengambilan Beer di Malaysia pula adalah 11 liter per kapita.
 

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Seai Heng Kie berkata masalah pengambilan alkohol di negara ini semakin serius. 

"Alkohol tidak hanya menyebabkan banyak masalah kesihatan tetapi juga menyumbang kepada sejumlah besar kemalangan," katanya.
 

Heng bercakap kepada wartawan selepas pelancaran buku dan seminar tentang "Promosikan Gaya Hidup Sihat: Mengurangkan Bahaya Alkohol" yang diadakan oleh Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH) dan disokong oleh IOGT International, sebuah organisasi bukan kerajaan berstatus antarabangsa, dan Persatuan Kebangsaan Pencegahan Penyalahgunaan Dadah (Pemadam).
 

Beliau mengatakan bahawa 10 seminar akan diadakan secara nasional tahun ini. Seminar ini akan dilakukan dalam bahasa Mandarin, Melayu, Inggeris dan Tamil dan kebanyakannya ditujukan kepada komuniti Cina dan India, yang memiliki tahap penyalahgunaan alkohol tinggi.
 


"Masyarakat harus memahami bahawa alkohol bukan sebahagian daripada budaya kita dan ini akan merosakkan jika disalahgunakan," katanya.
 

"Sebuah kajian juga menunjukkan tahap ponteng kerja bagi mereka yang ketagihan alkohol adalah 16 kali lebih tinggi daripada yang lain," katanya, menambah bahawa badan bukan kerajaan memainkan peranan penting dalam mempromosikan gaya hidup sihat.

sumber: thestar

Entri-Entri Berkaitan.....

3 comments:

 1. dah terang dah...arak tu ibu segala maksiat...nak higaq pa..tambah la lagi..kasi up jadi Top 3 plak an..

  ReplyDelete
 2. Congrats M'sia..tanah airku..

  ReplyDelete
 3. mintak admin tolong tgk semua statistik y diberikan.. alcohol consumption hanya pada 0.5 liter per kapita di malaysia..

  malaysia negara ke 21 di dunia yang penduduknya paling kurang meminum minuman beralkohol..

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails