Tuesday, May 24, 2011

Aksi Ekstrim- Bagaimana Pendaki Rock Climbing Berehat dan Tidur





Korang tahu bagaimana pendaki rock climbing terutamanya di cerun-cerun tinggi dan ekstrim seperti di Grand Canyon berehat dan tidur seketika bila mereka penat? Macam inilah caranya..


Pada awal kemunculan sukan ekstrim ini, para pendaki akan hanya mencari tempat mendaki yang benar-benar selesa dan mempunyai kawasan perlindungan atau kawasan rehat sebagai ganti kepada penggunaan katil.

Sekarang ini, mereka menggunakan pula sejenis khemah tergantung, iaitu satu sistem yang disebut sebagai 'Portaledges'. Sistem ini direka khusus buat pendaki, rock climbers yang memerlukan masa sehingga beberapa hari untuk menghabiskan pendakian.  


Lagi gambar-gambar menarik:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


source: http://surfwithberserk.com



Entri-Entri Berkaitan.....

17 comments:

  1. errrrrrrr... -..- . tak sanggup tido kalo macam tuhhh . kalo terputus macam mana ?? .. heee :)

    ReplyDelete
  2. aishhhh..kalo dasar tido buas tak ke terbang ke bawoh..hehehe

    ReplyDelete
  3. jap, nak tengok deaq sangkut camna.....:(

    ReplyDelete
  4. wuu.. selamat ke mcm ni? skali bgun da kt tempat lain dah.. wuwu~

    ReplyDelete
  5. giler..satu kemah jatuh..yg lain ikut jatuh..ngeri!

    ReplyDelete
  6. eee..kalau jatuh nie..
    confirm la tido tuk selama2nyer...

    ReplyDelete
  7. best nye..
    tapi yang first tu macam tipu je..dia angkut katil ke?

    ReplyDelete
  8. entah.. xtau nak cakap apa.. speechless tgk gambar2 ni.. wow !! menakjubkan..

    ReplyDelete
  9. oh tidak!! rasa cm nk terkeluar megi yg baru ditelan! fuh~

    ReplyDelete
  10. ni kalo jatuh mmg die tido utk selama2nye la..

    ReplyDelete
  11. mcm bangang jer gmbr yg pertama tuh! dh lah katil tu lurus semacam jek, kalu duk tengah sedap tergolek-golek, tak ke terus jatuh bedebuk kat bawah nu, huhu... ngeri nyer...

    ReplyDelete
  12. memang extreme.... hmmm gayat, rasa nak muntah... hmmm agak2 macam ner diorang ni kencing/ berak? ehe3...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails