Skip to main content

Aksi Ekstrim- Bagaimana Pendaki Rock Climbing Berehat dan Tidur





Korang tahu bagaimana pendaki rock climbing terutamanya di cerun-cerun tinggi dan ekstrim seperti di Grand Canyon berehat dan tidur seketika bila mereka penat? Macam inilah caranya..


Pada awal kemunculan sukan ekstrim ini, para pendaki akan hanya mencari tempat mendaki yang benar-benar selesa dan mempunyai kawasan perlindungan atau kawasan rehat sebagai ganti kepada penggunaan katil.

Sekarang ini, mereka menggunakan pula sejenis khemah tergantung, iaitu satu sistem yang disebut sebagai 'Portaledges'. Sistem ini direka khusus buat pendaki, rock climbers yang memerlukan masa sehingga beberapa hari untuk menghabiskan pendakian.  


Lagi gambar-gambar menarik:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


source: http://surfwithberserk.com


Comments

  1. errrrrrrr... -..- . tak sanggup tido kalo macam tuhhh . kalo terputus macam mana ?? .. heee :)

    ReplyDelete
  2. aishhhh..kalo dasar tido buas tak ke terbang ke bawoh..hehehe

    ReplyDelete
  3. jap, nak tengok deaq sangkut camna.....:(

    ReplyDelete
  4. wuu.. selamat ke mcm ni? skali bgun da kt tempat lain dah.. wuwu~

    ReplyDelete
  5. giler..satu kemah jatuh..yg lain ikut jatuh..ngeri!

    ReplyDelete
  6. eee..kalau jatuh nie..
    confirm la tido tuk selama2nyer...

    ReplyDelete
  7. best nye..
    tapi yang first tu macam tipu je..dia angkut katil ke?

    ReplyDelete
  8. entah.. xtau nak cakap apa.. speechless tgk gambar2 ni.. wow !! menakjubkan..

    ReplyDelete
  9. oh tidak!! rasa cm nk terkeluar megi yg baru ditelan! fuh~

    ReplyDelete
  10. ni kalo jatuh mmg die tido utk selama2nye la..

    ReplyDelete
  11. mcm bangang jer gmbr yg pertama tuh! dh lah katil tu lurus semacam jek, kalu duk tengah sedap tergolek-golek, tak ke terus jatuh bedebuk kat bawah nu, huhu... ngeri nyer...

    ReplyDelete
  12. memang extreme.... hmmm gayat, rasa nak muntah... hmmm agak2 macam ner diorang ni kencing/ berak? ehe3...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.