Skip to main content

Arab Saudi Akan Bina Bangunan Setinggi 1.6km !!





Keluarga diraja Arab Saudi mendedahkan pelan membina bangunan paling tinggi di dunia yang dikenali sebagai Kingdom Tower dengan kos AS$19.52 bilion (RM59.11 bilion) di bandar pelabuhan, Jeddah.


Antara ciri-ciri Kingdom Tower:
  • Bangunan itu setinggi 1.6 kilometer yang akan mengandungi hotel, apartmen mewah dan sebuah pusat beli-belah apabila ia siap dibina.
  • Ia dua kali ganda lebih tinggi dari bangunan Burj Khalifa di Dubai, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) yang kini menjadi bangunan paling tinggi di dunia.
  • Masa untuk tiba di menara bangunan itu ialah 12 minit dengan menggunakan lif dan mempunyai 275 tingkat.
 Perbandingan ketinggian antara Kingdom Tower dengan bangunan pencakar langit yang lain.

Projek pembinaan itu dibiayai syarikat Kingdom Holdings Company (KHC) milik keluarga diraja Arab Saudi yang dipengerusikan Putera Alwaleed Bin Talal.

Syarikat Emaar yang membina Burj Khalifa difahamkan memenangi kontrak untuk mendirikan bangunan berkenaan.

Bandar pelabuhan Jeddah bakal mengalami transformasi


source: kosmo, http://www.socialslave.com, http://www.dailymail.co.uk

Comments

  1. Petanda jelas dunia akan kiamat.

    ReplyDelete
  2. tak lama lg jeddah akan jd mcm Dubai..just wait n see

    ReplyDelete
  3. betul... tanda2 kiamat..manusia berlumba2 membina bangunan yg tinggi.. gila kentang tinggi gila ni..

    ReplyDelete
  4. @Myvitrd ajaibnya, yg dok berlumba tu semuanya dikalangan negara islam-arab saudi, uae, qatar..etc

    ReplyDelete
  5. tanda2 akhir zaman. bilamana bumi arab sendiri pon dah ada pencakar langit. clock tower dpn kaabah pon dah jd antara teringgi di dunia. manusia nak tunjukkan diorang bley cipta menda hebat. tp diorang xtau Allah tu Maha Besar

    ReplyDelete
  6. pembangunan kawasan sekitar akan menjadi semakin rancak. teruskan.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.