Skip to main content

10 Fakta Menarik Telur Ayam Asli Yang Ramai Orang Tak Tahu


Dalam kekecohan orang ramai terhadap isu telur tiruan baru-baru ini, ramai yang sedar akan potensi bahaya yang bakal menyusul sekiranya memakan telur tiruan tersebut. Namun tak ramai pula yang tahu keistimewaan telur ayam asli.Kan2?

Telur ayam asli merupakan sumber gizi paling murah yang terdapat di pasaran. Untuk mengetahui keistimewaan telur ayam asli ini, apa kata anda baca 10 fakta menarik di bawah:

  • Telur mempunyai nilai kegunaan protein (net protein utilization) 100 peratus. Bandingkan dengan daging ayam (80 peratus) dan susu (75 peratus).
  • Kulit telur terdiri daripada kalsium karbonat yang juga merupakan bahan asas utama bagi beberapa jenis antacids. Sekitar 9-12 peratus berat telur terdiri daripada kulitnya. Kulit telur juga memiliki ruang liang halus sehinga oksigen dapat masuk dan karbon dioksida serta wap udara dapat keluar dari telur.

  • Putih telur terdiri daripada protein yang disebut sebagai albumen dan juga mengandungi niacin (vitamin B3), riboflavin (vitamin B2), klorin, magnesium, potasium, sodium dan sulfur. Putih telur ini mengandungi 57 peratus dari protein telur.
 
  • Warna kuning dari telur ditentukan oleh makanan ayam betina. Makin banyak biji-biji padi yang memiliki pigmen kuning dan oren yang dimakan oleh ayam betina, makin pekatlah warna kuning telurnya.

  • Warna telur juga bervariasi sesuai usia dan faktor lainnya. Menurut Egg Safety Center, Amerika, warna putih telur yang agak keruh menandakan telur itu segar. Warna putih yang jernih menandakan telur itu berasal dari ayam yang sudah tua. Hindari memakan telur yang warna putihnya agak merah muda atau berubah warna lain.
  • Kadang-kadang terdapat sedikit darah di dalam telur. Darah ini berasal dari pembuluh darah di kuning telur yang pecah. Namun telur ini tetap selamat untuk dimakan.
  • Ketika dieram, suhu telur sekitar 40.5 darjah Celcius. Semakin dingin suhu, cairan di dalamnya akan mengendap dan terbentuk sel udara antara dua lapisan telur.
  • Seekor ayam betina mampu bertelur purata 250-270 biji telur setahun.
 
  • Sebahagian besar rakyat Amerika lebih menyukai telur ayam yang berwarna putih. Di Malaysia, telur ayam kebanyakan berwarna coklat.
  • Dibandingkan dengan telur ayam, telur itik memiliki bau yang lebih amis dan kulitnya memiliki ruang liang halus yang lebih besar sehingga lebih mudah dijadikan telur masin.


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.