Saturday, March 12, 2011

Fenomena Filem Hikayat Merong Mahawangsa- Kutipan Setengah Juta Hari Pertama




Filem Hikayat Merong Mahawangsa yang baru sahaja ditayangkan semalam (10 Mac) ternyata menghadirkan fenomenanya yang tersendiri. Sila lihat petikan daripada laman Facebook KRU studios di bawah.


Hebat bukan? Semoga kutipan filem ini akan lebih mencurah-curah dan dapat mengatasi kutipan filem tak berapa seram dan tak berapa best Ngangkung yang konon mendapat RM 8 juta lebih tu...(hehe, tak minat ngangkung).

Apatah lagi filem epik aksi ini turut ditayangkan di 72 negara seperti Amerika Syarikat, Jerman, Eropah, United Kingdom, Russia, Kanada, China dan Australia. Harap-harap lagi meletup lah kutipannya..


Ini antara review beberapa penonton yang telah menonton filem ni...(petikan dari fb KRU)





The reviews sound tasty right? 



Pendapat Encik Billy sendiri, cerita ni memang super duper best (bagi taraf filem Malaysia la). Ia memang cerita sejarah, tetapi digarap dengan cara yang tidak membosankan macam Puteri Gunung Ledang dan Leftenen Adnan (paling tak best PGL). Banyak scene yang kelakar, juga scene action dan babak drama yang mengesankan. CGI yang boleh tahan bagus...oh, lupa nak mention, Encik Billy ni orang Kedah, so agak bangga jugalah sejarah tentang negeri Kedah difilemkan..hee~

Overall 9.5 dari 10 bintang!



Entri-Entri Berkaitan.....

22 comments:

  1. Ni yang tambah semangat nak tengok tapi kena tahan hati till next week...huhu
    KRU memang terbaik, dari dulu sampai sekarang. And I am proud of them!

    ReplyDelete
  2. @Sumandak Kinabalu mesti tengok! memang terbaik walupun ada jer yg ckp xberapa best..terpulang pd persepsi n minat msg2

    ReplyDelete
  3. xleh tgk kemarin sbb busy+kelas...esok konfem p tgk..xsabo nih

    ReplyDelete
  4. @Puteri0409 owh, esk weekend, konpem full house

    ReplyDelete
  5. sanggup balik seawal pukul 4 ptg semata2 nak p tengok citer nih..nasib bos x carik.. Apa2 pun..movie ni mmg terbaek!

    ReplyDelete
  6. la..owg kedah upanya...hehe..

    ReplyDelete
  7. ye ker si merongwangsamaju ni org kedah gak ka?.. bru taw,bry taw

    ReplyDelete
  8. best!!! dah tengok.. :)

    ReplyDelete
  9. @Nur yup..hehe, anak jati asli kedah

    ReplyDelete
  10. @Izlan HoiHoi merongwangsamaju tu bukan ke org selangor? hehe

    ReplyDelete
  11. en bily, samala kita...deqdeq pun org kedah juga...
    mmg sgt bangga anak tempatan dpt hasilkan filem hebat macam ni....mmg tak dinafikan ada masih ada kelemahan dari beberapa sudut...tp semua tu dpt ditemggelamkan dengan garapan yang sangat menarik...
    syabas buat Yusri dan KRU studios...

    DeQdEq baru tonton semalam...jd bkn antara yang menyumbang setengah juta tu..heheheh

    ReplyDelete
  12. congratz kru....
    kalau rating kategori film tempatan 10/10
    kalau rating ikot international 5/10

    ape2pun tahniah kerana telah membuat pembaharuan dlm film tempatan..jom tgok ramai2.

    ReplyDelete
  13. hehe patutnye hari ptama tanyangan lebih drp 1juta sbb panggung sgt2 full... pagi lagi tiket utk mlm da full. harap ditayangkan 2-3 hall serentak.

    ReplyDelete
  14. @DeQdEq la..org kedah gak ka..hoho, mmg ada beberapa kelemahan, besela dgn bajet ciput cmtu..tu dah kira beyond expectation sampai producer luar negara pun kagum so apatah lg kita..

    ReplyDelete
  15. @Anonymous yelah kalu rating international mmglah kalah.cuba bg bajet rm 8 juta kt producer hollywood, pastuh suruh diorg buat filem epik mcm HMM..boleh ker diorg buat?

    ReplyDelete
  16. @Anonymous setengah juta tu pun da kira byk dah...kalu dpt 1 juta hr 1st lg la gempak..hehe

    ReplyDelete
  17. billy: yup2 kalau producer luar 8juta tu xleh wat gempak2... kru kira hebat... i bagi rating 5/10 tu bkn sbb graphic or gci dia...tu memg boley terima, cuma ada frust sket dr segi jalan cerita dia n plot...should be more better. btw tetap gempak.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails